Greenspan: a háborús kilátások ártanak az USA gazdaságának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Borúlátóan ítélte meg az amerikai gazdaság állapotát Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke a képviselőház pénzügyi szolgáltatások bizottsága előtt tartott beszédében. Greenspan az Irak ellen készülődő háborút okolta, amely szerinte akadályokat gördít a befektetések és a gazdaság élénkülése elé. A Fed elnöke ugyanakkor bizakodó George W. Bush elnök gazdaságélénkítő csomagjával kapcsolatban.

A Fed elnöke a keddi kongresszusi beszámolójához hasonlóan a "költségvetési fegyelem helyreállítására" sürgette a kormányzatot, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az iraki háborús bizonytalanságok közepette nem lenne helyénvaló az amerikai gazdaság egészségének méricskélése.

Bush elnök gazdaságélénkítő csomagtervéről is szólt Greenspan. Egyik fő elemének, az osztalékok kettős adóztatásának tervezett eltörlésének szerinte rövid távon ösztönző hatása lehet a gazdaságra - nem utolsósorban a részvényárak emelkedésén keresztül. Hangsúlyozta, hogy a terv mindenki számára kedvező lesz, bár elismerte, hogy az egyes jövedelmi csoportok között nyilvánvaló különbségek lesznek a  hatás mértékét illetően.
Bush adócsökkentési gazdaságélénkítő csomagja a következő tíz év során 670 milliárd dollárjába kerül az amerikai büdzsének. A csomag központi eleme az osztalék kettős adóztatásának azonnali eltörlése lenne. A Fehér Ház becslése szerint a következő tíz évben ez 380 milliárd dollár adóbevétel-kiesést jelent, s nagyjából átlagosan 10 százalékkal ugraszthatja meg a részvényárfolyamokat. Az osztalékadó eltörlése 35 millió amerikait érinthet. 
Greenspan óvatosságot ajánlott a költségvetés növekvő hiányával kapcsolatban. Az amerikai kormányzat az idén 300 milliárd dolláros rekord költségvetési hiányra számít és azt várja, hogy a deficit egészen 2008-ig megmarad. A Wall Street egyes elemzői ennél sokkal nagyobb hiány felhalmozódására számítanak, tekintettel arra, hogy a kormányzat kalkulációban nem szerepelnek az iraki háború költségei.
    
A Fed elnöke  keddi beszédéhez hasonlóan borúlátóan ítélte meg az amerikai gazdaság állapotát, szerinte ugyanis az "Irak elleni háború lehetősége óriási akadályokat állított a befektetések és ezen keresztül a gazdasági aktivitás fellendülése elé". A szenátus bankbizottsága előtt Greenspan kedden hangsúlyozottan foglalkozott ezzel a "geopolitikai kockázattal", kifejtve azt, hogy a háborús kockázatok nehezítik a tisztánlátást. (MTI)