15 ezer új munkahely jöhet létre a Gripen-ellentételezési szerződéssel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) számításai szerint 13-15 ezer új munkahely létesülhet a 14 Gripen típusú harcászati repülőgép bérletével kapcsolatos gazdasági ellentételezésről szóló megállapodás módosításával. A tárca szerint az új szerződést még februárban elfogadhatja a Parlament.

Szalay Gábor, a tárca politikai államtitkára keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a február 3-án aláírt módosítás szerint a svédek ellentételezési kötelezettsége a harcirepülők bérleti szerződés teljes nettó értékének, 174 milliárd forintnak a 110 százalékára, 191 milliárd forintra változott. Az államtitkár hozzátette, hogy a preferált ellentételezési tevékenységeket és területeket tartalmazó úgynevezett indikatív listában szereplő szorzó figyelembevételével az ellentételezési kötelezettség 226 milliárd forintra emelkedik. A módosított szerződés értelmében az alapösszeg 32 százaléka a beruházási hányad. A beruházásokat általában névértéken ismeri el a GKM, kivéve ha a nemzetgazdaság számára fontos szektorban, vagy az elmaradottabb régiókban valósulnak meg, ahol az úgynevezett kiegészítő szorzót alkalmazzák. Az eredetileg 2001. december 21-én aláírt Gripen ellentételezési szerződés alapján eddig csaknem 38 milliárd forint üzlet realizálódott, amelyből 24 milliárd forintot fordítottak befektetésekre. Szalay Gábor elmondta, hogy a szerződés módosításának egyrészt katonai, haditechnikai okai voltak, de az eredeti megállapodás nem rendelkezett a földi kiszolgáló egység megvásárlásáról sem. Szalay Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy a módosított szerződést még februárban elfogadja az Országgyűlés. 
   
Az ellentételezési program összegének emelkedése következtében kilenc évről tizennégyre nőtt a futamidő, a nyolcadik év végére a partnereknek a vállalt kötelezettség 50 százalékát teljesíteni kell. A politikai államtitkár a legfontosabb változások közül kiemelte: az építőipari befektetetések területén új elemként jelenik meg az út-, a vasút- és a repülőtér építése. A befektetési területek listájára felkerült a Budapesten kívüli szállodaépítés és a repülőtechnikai befektetések, valamint bővül a magyarországi gyógyturizmus szolgáltatásait ellentételezésként igénybevevő külföldi partnerek köre is. (MTI)