szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz-frakció nem határozott arról, támogatja-e a Törökország védelmével kapcsolatos - a magyar vasutak, közutak és légtér használatára  vonatkozó - amerikai kérés teljesítését, így az ügyben létrejött délelőtti négypárti egyetértés ellenére a magyar hozzájárulásról szóló határozati javaslatról hétfőn nem dönthetett az Országgyűlés. A Ház 202 igen, 119 nem szavazattal és 8 tartózkodással elutasította a házszabálytól való eltérést, amire az előterjesztés tárgyalásához lett volna szükség.

Az Észak-atlanti Szerződés 4. cikke keretében Törökországnak nyújtott NATO-támogatáshoz történő magyar hozzájárulás kérdésének hétfői, rendkívüli tárgyalásához a házszabálytól való eltérésre, így a képviselők négyötödének szavazatára lett volna szükség; azt ugyanakkor megszavazták, hogy a javaslatot sürgőséggel tárgyalja a parlament. A szavazást megelőzően a fideszes Simicskó István jelezte, hogy a Törökországnak nyújtandó NATO-támogatás kérdésében az ellenzéki frakció kedden alakítja ki álláspontját. Göndör István (MSZP) szerint ez további egy hét késedelmet jelentene, Kuncze Gábor (SZDSZ) pedig annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarországnak eleget kell tennie a NATO-tagsággal járó kötelezettségeknek, ha később a szövetség előnyeit ki szeretné használni. Az MSZP és az SZDSZ külön nyilatkozatban is kifejezte nemtetszését, az MDF nem kívánta kommentálni a Fidesz döntését.
Németh Zsolt, a Fidesz-MPP frakcióvezető-helyettese a frakció tanácskozása után közölte: a Fidesz képviselőcsoportja nem tudja támogatni, hogy a kérdést a házszabálytól eltéréssel, még hétfőn tárgyalja az Országgyűlés. A képviselőcsoport a kérdés kapcsán kedden egyeztet tovább, mivel "nem volt elegendő idejük a kérdés alapos áttekintésére" - közölte. "A frakció tagjai azt szeretnék tisztábban látni, hogy a törökországi kötelezettségvállalás mennyiben kapcsolódik össze az iraki háború kérdésével és mennyiben választható szét egymástól a kettő" - mondta Németh, aki lát esélyt arra, hogy a Fidesz képviselőcsoportja támogatni tudja majd a felhatalmazás megadásához szükséges döntést, de azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy a képviselőcsoport újabb módosító javaslatokat fogalmaz meg.
Az MSZP-frakció véleménye szerint aláássa Magyarország nemzetközi tekintélyét, rombolja az ország "megbízható szövetséges-képét" és veszélyezteti az ország biztonságát, az SZDSZ pedig megütközéssel fogadta és felelőtlen lépésnek tartja, hogy a Fidesz nem döntött a Törökországot érintő NATO-felkérés magyarországi teljesítésével kapcsolatban, és ezzel megakadályozta az Országgyűlés határozathozatalát a kérdésben. Juhász Gábor szocialista frakcióvezető-helyettes hétfői közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy valamennyi érintett ország időben hozzájárult a NATO-erők Törökországba telepítéséhez, de Magyarország esetében ezt a Fidesz-frakció "egyedül megakadályozza, időt húz, vagy bizonytalan".  Szent-Iványi István szabad demokrata ügyvivő szerint az amerikai kérés lényege az volt, hogy Magyarország minél hamarabb kifejezze segítőkészségét. "Nem kételkedem abban, hogy Törökországot a NATO meg fogja védeni, a kérdés az, ezek után Magyarországot hajlandó lesz-e bárki megvédeni, ha úgy érzékelik, hogy részéről a minimális együttműködési készség sincs meg. Remélem, hogy a szövetséges tagállamokban különbséget tudnak tenni a magyar kormány és a Fidesz álláspontja között" - mondta.
A kormány a négy parlamenti frakció egyetértésével még hétfőn a Ház elé akarta terjeszti azt a határozati javaslatot, amelynek értelmében Magyarország engedélyt ad arra, hogy területén vasúton és közúton, illetve a légtérben áthaladhassanak a NATO-országok és a leendő tagállamok Törökország védelmének megerősítését szolgáló katonai szállítmányai. Az ellenzéki frakciók azzal a feltétellel járultak hozzá az előterjesztés támogatásához, hogy az év végéig szóló engedély kizárólag a washingtoni szerződés negyedik cikkelyével összefüggő szállítmányokra vonatkozik. A javaslatot előbb a frakcióknak kellett megtárgyalniuk, majd ezek után - a házszabálytól eltérve - a parlament is döntött volna a kérdésben. (MTI)

Magyarország vörös listás lett az európai járványtérképen

Magyarország vörös listás lett az európai járványtérképen

Továbbra is gyorsan terjed a fertőzés Romániában és Ukrajnában

Továbbra is gyorsan terjed a fertőzés Romániában és Ukrajnában

Köves Slomó: Az "ellenséges légkör" miatt végleg kivonul a sajtóból az EMIH

Köves Slomó: Az "ellenséges légkör" miatt végleg kivonul a sajtóból az EMIH