Módosításokkal igent mond a Fidesz a NATO-úthasználatra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A honvédelmi miniszter szerdára újabb négypárti egyeztetést hívott össze, amelyen egyeztetni kíván a Fidesz-frakció által a Törökország megsegítéséről szóló országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatban felvetett kérdésekről. A legnagyobb ellenzéki párt kedd este úgy döntött, hogy bizonyos feltételek mellett támogatja a NATO úthasználatra vonatkozó kérelmét.

Módosításokkal, de támogatni fogja a NATO-felkéréssel kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot a Fidesz-frakció - jelentette be Németh Zsolt frakcióvezető-helyettes kedden este. Az ellenzéki párt garanciát kér arra, hogy a NATO-támogatás nem mehet az iraki háború irányába. Ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a "védelmi segítségnyújtás" kifejezés a határozati javaslati részben szerepeljen az előterjesztésben. A Fidesz azt is indítványozza, hogy a határozati javaslatban a NATO számára biztosított útvonalakat jelöljék meg.A sajtótájékoztatón Németh Zsolt kikérte magának azokat a kormányoldali megnyilatkozásokat, amelyek szerint a Fidesz felelőtlen lenne. "A NATO és az Európai Unió nem a Varsói Szerződés, ahol a központi ukázok végrehajtása az elv" - szögezte le a politikus, megjegyezve, hogy mérlegelni kell Magyarország biztonsági érdekeit is.
Juhász Ferenc a Fidesz-frakció bejelentése után közölte, szerdára újabb négypárti egyeztetést hívott össze, amelyen egyeztetni kíván a legnagyobb ellenzéki párt által a Törökország megsegítéséről szóló országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatban felvetett kérdésekről. A miniszter szerint az MSZP változatlanul azt szeretné, ha az Országgyűlés mielőbb napirendre tűzhetné ezt a kérdést, és ezért ennek módjáról is egyeztetni kíván a parlamenti pártokkal szerdán.
Hétfőn a Fidesz-frakció nem határozott arról, támogatja-e a Törökország védelmével kapcsolatos - a magyar vasutak, közutak és légtér használatára vonatkozó - amerikai kérés teljesítését, így az ügyben létrejött délelőtti négypárti egyetértés ellenére a magyar hozzájárulásról szóló határozati javaslatról hétfőn nem dönthetett az Országgyűlés. A Ház 202 igen, 119 nem szavazattal és 8 tartózkodással elutasította a házszabálytól való eltérést, amire az előterjesztés tárgyalásához lett volna szükség.
 
Az Észak-atlanti Szerződés 4. cikke keretében Törökországnak nyújtott NATO-támogatáshoz történő magyar hozzájárulás kérdésének hétfői, rendkívüli tárgyalásához a képviselők négyötödének szavazatára lett volna szükség; ám a szavazást megelőzően a fideszes Simicskó István jelezte, hogy a kérdésben az ellenzéki frakció kedden alakítja ki álláspontját. A Fidesz képviselőcsoportja hétfői ülésén azért nem tudott a kérdésről dönteni, mert - mint elhangzott - "nem állt a frakció rendelkezésére elegendő idő". Az MSZP és az SZDSZ külön nyilatkozatban is kifejezte nemtetszését, az MDF nem kívánta kommentálni a Fidesz döntését. (MTI)
Hírek NATO-úthasználat: nem döntött a Fidesz, elmaradt a parlamenti szavazás