Pénteken újabb négypárti egyeztetés a NATO-úthasználat ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem született megállapodás a Törökországnak nyújtandó NATO-támogatás ügyében, pénteken újabb négypárti megbeszélés várható - derült ki szerdán, miután a parlamenti pártok és a kormány képviselői megbeszélést folytattak a kérdésről a Parlamentben. Kovács László külügyminiszter szerint nem késő, ha az Országgyűlés csak hétfőn dönt majd a határozati javaslatról.

Kovács szerint a kormány által benyújtott javaslat mindenki számára elfogadható, hiszen szerepel benne: Magyarország olyan NATO-országból származó szállítmányokat enged át, amelyek Törökország védelmének megerősítésére szolgálnak. A Fidesz ennek ellenére szeretné felsorolni ezeket az eszközöket, azonban ezt a kormány értelmetlennek és ellenőrizhetetlennek tartja. A külügyminiszter bízik abban, hogy a Fidesz mérlegelni fogja: Magyarország egy olyan közös védelmi szervezetnek a tagja, ahol a tagállamokat a szolidaritás fűzi egybe. Kovács szerint nem késő, ha az Országgyűlés csak hétfőn dönt majd a határozati javaslatról.
A külügyminiszter korábban hangsúlyozta: a NATO szerda délelőtti határozata, melyben utasította a szövetség katonai hatóságait, hogy kezdjék meg a Törökország védelmének megerősítéséről szóló határozat végrehajtását, Magyarországra nézve is kötelező. A miniszter szerint ez a dokumentum hangsúlyozza: kizárólag Törökország védelmének erősítéséről van szó, és a támogatás semmilyen összefüggésben nincs a NATO bármilyen más esetleges katonai műveletével. (MTI)