Jutalmaznák a kevesebb gyógyszert felíró orvosokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ismeretlen tettesek ellen rendőrségi feljelentést tesz több olyan eset kapcsán, amikor véleményük szerint kirívóan nagy mennyiségben vagy fiktív taj-számokra váltottak ki gyógyszereket. A költségtakarékos gyógyszerrendelés és a korszerű terápiák alkalmazása érdekében ugyanakkor új, a kevesebb gyógyszer felírását díjazó ösztönzési rendszert vezet be az egészségbiztosító az orvosoknál júliustól. 

A szakmai bizottság 500 ezer és 1 millió forint közötti összeget tervez, amelyet felírási eredményeik alapján több kategóriába sorolva, egyszeri pénzjuttatásként kapnának meg jövő januártól a háziorvosok. A kategóriákba sorolás módját még nem alakította ki a szakbizottság, de szeretnék megoldani, hogy az se járjon rosszul, aki eddig is racionálisan írt fel gyógyszereket, és az is részesüljön anyagi elismerésben, aki a rendszer működésének első félévében javított munkáján. Egyelőre nem  tisztázott, hogy egyfajta 13. havi fizetésként, esetleg az úgynevezett kártyapénzhez rendelt szorzó alapján vagy más módon utalja ki az OEP a pénzt a háziorvosoknak. Kidolgozásra vár még a racionális gyógyszerfelírás további pénzügyi ösztönzése és az is, hogy a szakorvosokat miként kapcsolják be a rendszerbe.
Az ösztönzés koncepciója már elkészült, de a részletek kidolgozása még hátra van - mondta el Pusztai Erzsébet, a rendszer kidolgozásával az OEP által megbízott szakmai bizottság vezetője szerdán. Az OEP-től eredetileg a gyógyszerek ésszerű felhasználását ösztönző rendszer kidolgozására kaptak megbízást, de a bizottság arra jutott, hogy ezzel együtt terápiás minőségbiztosítási rendszer kimunkálására is szükség van - mondta. Az ösztönzési rendszer bevezetésének első szakasza júliusban kezdődik, amikortól fél éven át a házi- és szakorvosok számára az OEP rendszeresen összesíti a gyógyszerrendeléseket.
Az alapellátásban kezelt betegségek terápiájára szakmai ajánlás készül, melynek betartását az OEP ellenőrizni fogja. A szakmai protokollok a korszerű gyógyszereket ajánlják majd, de változhatnak is az orvosok gyakorlati tapasztalatai alapján vagy új gyógyszerek megjelenésével. Az ajánlásokat többszörösen be nem tartó orvosokkal az OEP által felkért szakemberek konzultálnak, és ezek alapján az is előfordulhat, hogy továbbképzésre küldik őket.
A szakbizottság szerint azokkal a betegekkel is foglalkozni kell, akik több orvosnál íratnak fel sokféle, hatásukban gyakran összeférhetetlen vagy túlságosan nagy mennyiségű gyógyszert - mondta Pusztai, aki szerint a  kiváltott recepteken szereplő taj-számok alapján az informatikai rendszer kiszűri a nagy gyógyszer-fogyasztókat és a kirívó esetekről az OEP értesíti háziorvosukat. Az OEP kezdeményezésére az illetékes országos intézetbe küldhetik vizsgálatra azt a beteget, aki azért jár orvostól-orvosig, mert nem ismerték fel a baját vagy nem hisz a kapott diagnózisokban. (MTI)