PM-vizsgálat: lemásolták-e László Csaba adatait a választások után? 

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

László Csaba belső vizsgálatot rendelt el a Pénzügyminisztériumban (PM) szerdán, miután kiderült, hogy a kormányváltás előtt az ő, és más volt minisztériumi munkatársak személyi adatait tartalmazó aktákat kikérte Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminiszterének kabinetfőnöke. Varga szerint csupán László korábbi végkielégítésének jogosságát vizsgálták meg, s az adatokat nem másolták le.

A László Csaba által elrendelt vizsgálatnak azt kell kiderítenie, milyen személyi adatokat kértek ki, és milyen céllal, illetve, hogy azokat az adatvédelmi törvényt sértve lemásolták-e - jelentette be Máté Dániel, a PM szóvivője. A miniszter a napokban egy hozzá intézett kérdés kapcsán a Pénzügyminisztérium Humánpolitikai Főosztályához fordult, kérve saját személyi anyagainak kiadását, az akták azonban nem voltak a helyükön. A dokumentumok később előkerültek, ám közben kiderült, hogy a papírokat korábban, a László Csaba miniszteri jelölését követő héten Puskás András, Varga Mihály akkori pénzügyminiszter kabinetfőnöke kikérte, majd egy nappal később titkárnője visszavitte. Varga Mihály és Puskás András titkárnői szerint a kérdéses időszakban másoltak régi személyi anyagokat, azt azonban nem lehet tudni, kik az érintett személyek. "A személyi anyagok lemásolása nem egyeztethető össze az adatvédelmi törvénnyel" - magyarázta a vizsgálat szükségességét a szóvivő.
Varga Mihály az ügyre reagálva elmondta, hogy egy bejelentés nyomán valóban elrendelt vizsgálatot 2002-ben. Azt kívánta kideríteni, hogy László Csaba 1999-ben jogosultan vagy jogosulatlanul vett fel a Pénzügyminisztériumtól több mint 12 millió forint végkielégítést. "Erre azért volt szükség, mert a bejelentés szerint László Csabának nem a megfelelő szolgálati idő alapján számolták ki végkielégítését" - jelezte Varga Mihály, hozzátéve, hogy a dosszié áttekintése után kiderült, mégis a megfelelő szolgálati idő után számolták a végkielégítési összeget. A volt pénzügyminiszter a vizsgálat választások utánra történő időzítését azzal kommentálta, hogy "nyilván egy leendő pénzügyminiszternek is vannak ellenségei; hozzá akkor érkezett a bejelentés, akkor kellett megvizsgálnia". Varga hangsúlyozta, hogy László Csaba dossziéját a vizsgálat során senki nem másolta le. A költségvetési bizottság elnöke szerint ez a hír azért szerdán került nyilvánosságra, mert a bizottság kora délután hallgatja meg a pénzügyminisztert és az APEH elnökét feltételezett adótitoksértés ügyében. (MTI)