szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New York-i Madison Square Gardenben, közép-európai idő szerint hétfőre virradóra 45. alkalommal adták át a zenei világ Oscar-díját. Az idei gálán Bruce Springsteen tarolt, de díjat nyert a magyar-angol Takács Kvartett Beethoven felvétele is.

Az eddig gyakorlatilag ismeretlen Norah Jones Come Away With Me című albumával megnyerte a pop vokális kategória Grammy-díját és a legjobb popénekesnőnek járó díjat. Bruce Sprinsgteené lett a legjobb rockdalnak, a legjobb rock előadónak és a férfi rockénekesnek járó arany gramofon. A veterán B. B King a hagyományos blues kategória mellett elnyerte a legjobb instrumentális popteljesítményért járó díjat. Solomon Burke élete első Grammy-díját nyerte a kortárs blues kategóriában. Carlos Santana és Michelle Branch közös felvétele a vokális kísérettel előadott popkategória nyertese, Tony Bennett lemeze pedig a hagyományos vokális popalbumok legjobbja let. Mary J. Blige a rhythm and blues kategória legjobb énekesnője, Usher pedig a legjobb énekese. Ebben a kategóriában Stevie Wonder a Take Six társaságában, Chaka Khan pedig a The Funk Brothersszel nyert egy-egy díjat. A legjobb rhythm and blues lemez India Arie-é, aki a városi és alternatív dalok elnevezésű új kategória legjobbja egyúttal. A legjobb mai rhythm and blues album a fiatal Ashanti nevéhez fűződik. A rap kategóriában Missy Elliott, Nelly és Eminem nyerték a Grammy-ket.
Grammy-díjat kapott a Takács Kvartett is, amely magyar és angol zenészekből áll. A vonósnégyest 1975-ben alakította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola négy hallgatója: Takács-Nagy Gábor, Schranz Károly, Ormai Gábor és Fejér András. A kvartett székhelye 1983 óta az Egyesült Államokban, a Coloradói Egyetem zenei karán van. Még abban az évben Liszt-díjjal tüntették ki őket Magyarországon. A névadó Takács-Nagy megbetegedése után az első hegedűs helyét az angol Edward Dusinberre vette át. A mélyhegedűs Ormai Gábor halála (1995) után pedig egy másik angol zenész, Roger Tapping csatlakozott a kamaraegyütteshez. Négy évvel ezelőtt a magyar-angol együttest már jelölték Grammy-díjra: akkor a Bartók Béla hat vonósnégyesét rögzítő Decca-felvételüket találta kiemelkedőnek a szakértő zsűri, ám végül nem ők kapták az arany mikrofont. Az idén Beethoven összes vonósnégyesének felvételével nemcsak a jelölést, de a Grammy-díjat is elnyerte a Takács Kvartett. (MTI)
Az USA visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben

Az USA visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben

A Gazpromnak is az új orosz hitelből fizet Lukasenka

A Gazpromnak is az új orosz hitelből fizet Lukasenka

Újabb, kisebb földrengés rázta meg Horvátországot

Újabb, kisebb földrengés rázta meg Horvátországot