szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn bejelentette, hogy a spekulációs tőke kétharmada távozott az országból, már csak mintegy 1,5 milliárd eurónyi forró pénz van itt, amit a befektetők igyekeznek minél előbb hosszú futamidejű állampapírokban elhelyezni. A forint árfolyama ellen január közepén indult spekuláció idején korlátozott jegybanki eszköztárat ismét helyreállította az MNB, a forint ennek hatására délután ismét erősödött.

A jegybankelnök szerint a Monetáris Tanácsnak a január közepén indult spekulációs hullám óta meghozott döntései jelzik: az árfolyamsáv eltolására irányuló támadás kudarcot vallott, lezárult. Az elnök a Monetáris Tanács mai ülése után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a spekulációs tőke kiszorítására hozott intézkedések következtében kialakult átmeneti állapot nem okozott fennakadást a magyar pénzügyi rendszerben. Január közepéhez képest lényegesen alacsonyabb az MNB devizatartaléka: jelenleg a nemzetközi tartalékok 12-13 milliárd euróra tehetők, ami jelzi, hogy a beáramlott több milliárd euró értékű forró pénz nagy része már valóban távozott az országból.
Czakó Borbálát jelöli Járai Zsigmond a Monetáris Tanácsba a lemondott Oblath Gábor helyére; a jelölést a miniszterelnöknek kell elfogadnia. Oblath nem értett egyet a Tanács által meghozott döntésekkel, amelyek szerinte előidézték a forint elleni januári támadást, ezért távozott. Czakó Borbála korábban az IFC-nek, a Világbank leánybankjának magyarországi képviselője volt, jelenleg az Ernst and Young konzulensi részlegét vezeti.
A Monetáris Tanács ma döntött a jegybanki eszköztár módosításáról: 2 százalékponttal, 5,5 százalékra emelte az egynapos betét kamatát azáltal, hogy csökkentette a kamatfolyosó szélességét. A jegybank még január 17-én szélesítette ki a kamatfolyosót plusz-mínusz 3 százalékpontra, így az egynapos jegybanki betét kamata akkor 3,5 százalékra zuhant, míg az egynapos jegybanki hitel kamata 9,5 százalékra emelkedett. Az MNB az egynapos betétek kamatának januári drasztikus csökkentésével azt akarta elérni, hogy a jegybanki irányadó kamat két százalékpontos csökkentése mellett még kevésbé legyenek attraktívak a hazai befektetési lehetőségek a magas kamatszint miatt az országba áramló külföldi spekulációs pénzek számára. A több milliárd euró értékű forintállomány így heteken keresztül "bolyongott" a hazai pénzügyi rendszerben, míg befektetési lehetőségek hiányában nagy része, jelentős árfolyamveszteséggel távozott az országból.
A jegybank Monetáris Tanács mai ülésén az alapkamatot változatlanul hagyta, így az továbbra is 6,5 százalék. A Monetáris Tanács döntéseinek hatására a forint késő délután 11,39 százalékon állt a sáv erős oldalán, 63 bázisponttal erősebben, mint pénteken, az overnight piacon pedig 2 százalékponttal nőttek a kamatok. (MTI)
Jön az új otthonteremtési program, a gyemektelenek is reménykedhetnek

Jön az új otthonteremtési program, a gyemektelenek is reménykedhetnek

A Samsungnak ez a megoldása az újfajta mobilok képernyőjének nagy problémájára

A Samsungnak ez a megoldása az újfajta mobilok képernyőjének nagy problémájára

Filippov Gábor: Az országot nem a nemzethalál fenyegeti, hanem a középszer és a lecsúszás

Filippov Gábor: Az országot nem a nemzethalál fenyegeti, hanem a középszer és a lecsúszás