Növekvő amerikai katonai arzenál Irak térségében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn megérkezett az ötödik amerikai repülőgép-hordozó Irak közelébe. Jelenleg száz flottaegység és 210 ezer katona várja a térségben az iraki válság kimenetelét.

Újabb repülőgép-hordozó csatlakozik az amerikai haditengerészet Irak közelében állomásozó, közel száz flottaegységéhez. A Pentagon hétfői közlése szerint az ötödik repülőgép-hordozó - a Kitty Hawk - Japán térségéből már az Ománi-öbölbe érkezett, s a napokban áthalad a Hormuzi-szoroson. A Kitty Hawk repülőgépeinek bombázási hatósugara attól kezdve már eléri Irakot, éppúgy, mint a térségben lévő két másik repülőgép-hordozó, az Abraham Lincoln és a Constellation repülőinek hatósugara. A Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodik két további repülőgép-hordozó, a Theodore Roosevelt és a Harry Truman, amelyek ebből a térségből szintén csapást tudnak mérni Irakra.
Az amerikai haditengerészet 60 flottaegysége van jelenleg a Perzsa-öbölben (repülőgép-hordozók, cirkálók, rombolók, tengeralattjárók és üzemanyag-szállítók), további 34 pedig a Földközi-tenger keleti és középső medencéjében. A Perzsa-öbölben kétéltű partraszállító hajók várakoznak tengerészgyalogosokkal, helikopterekkel, könnyű és nehéz harckocsikkal megrakodva. Összesen 210 ezer katonát szállítottak az amerikaiak az Irakot körülvevő térségekbe - közülük 98 ezren Kuvaitban állomásoznak; 41 ezren a Perzsa-öbölben lévő hajókon, 23 ezren pedig a Földközi-tengeren lévő hadihajókon várják az iraki válság végkifejletét. (MTI)