A honvédelmi bizottság kinevezné az új vezérkari főnököt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szenes Zoltán vezérőrnagy kinevezését a Magyar Honvédség vezérkari főnökévé 14 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett támogatta az Országgyűlés honvédelmi bizottsága. A katonaságtól nyugdíjba vonuló Fodor Lajos, a leköszönő vezérkari főnök Magyarország ausztráliai nagykövete lesz.

Szenes Zoltán szerint egy kis országnak nem érdemes fenntartani teljes képességű, komplett haderőt, inkább egyéni képességek kialakítása a cél. A leendő vezérkari főnök - aki eddig a Magyar Honvédség törzsigazgatója volt - bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta, hogy a haderő önkéntessé és professzionálissá alakítására és a "képességalapú" honvédség megteremtésére gazdasági, szervezői és nemzetközi tapasztalatai alapján vállalkozik. A jelenleg zajló védelmi felülvizsgálatnak szerinte nem célja, de valószínűsíthető következménye lesz a létszámleépítés. Szenes nem híve a radikális átszervezéseknek, inkább a fokozatosságot részesíti előnyben. A leendő vezérkari főnök elismerte, hogy a hadsereg professzionális jellegének kialakítása az önkéntes haderőre történő áttéréssel még nem valósul meg. Önkéntes katonákkal azonban könnyebb dolgozni, így az áttérés 2005-ös megvalósítása fontos cél - vélte.
A honvédség átszervezése során modernizációra is sor kerül, már ebben a kormányzati ciklusban, a leendő vezérkari főnök azonban nem híve a fegyvernemek azonnali megszüntetésének, hiszen előfordulhat, hogy kiderül, valamelyikre később újra szükség lehet. Mint mondta, rossz döntés volt, amikor az 1997-es reform során megszüntetettek fegyvernemeket, hiszen most a vegyvédelmi szolgálatfőnökséget és a légvédelmi radarfőnökséget újra fel kell majd állítani.
A kinevezésről szóló szavazáskor a jelenlévő fideszes képviselők közül hárman tartózkodtak: Simicskó István, Körömi Attila és Simon Miklós; Nyitray András viszont igennel szavazott. (MTI)