szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New York-i magyar konyha jövője a Touch of Hungary éttermen múlhat - írja a New York Times. A kritikus dicséri a "hatalmasnál is nagyobb" adagokat, a "komplex fűszerezést", a töltöttkáposztát, de elégedetlen a gulyással és hiányolja az igazi magyar édességeket.

A Queensben tavaly tavasszal megnyílt étterem alig néhány hasonló profilú hellyel együtt tartja a frontot: az utóbbi 15-20 évben erősen megfogyatkozott New York-i magyar éttermek száma. Anyja és lánya, Julianna és Andrea Koltai üzemeltetik a helyet, előbbi főz, utóbbi vezeti az üzletet. A Times kritikusa a 25 dollár alatti kategóriában kifejezetten ajánlja a hat asztallal, tükrös, piros-fehér-zöld dekorációval bíró Touch of Hungaryt. Lelkendezve számolt be a helyről decemberben a New York magazin is, amely ugyanakkor felhívta a figyelmet: az étterem neve (nagyjából: "egy csipet Magyarország") igencsak félrevezető - az adagok ugyanis hatalmasak.
Felejtsük el az előételeket - írja a Times, jelezve, hogy ilyesmi nemigen van a menüben, és azonnal a főételekre tér. A bakonyi sertésszelet ($14.95) a szerző szerint jól jellemzi a kínálatot, ijesztőnek tűnik a tejfölös, gombás, sonkás, egybesütött étel, de a ravasz fűszerezés, az ízletes tejföl, a "hipnotikus, diószerű" ízek feledtetik a nehéz kelet-európai konyháról szóló előítéleteket. A cigánypecsenye ($15.95) és töltött káposzta ($15.95) a Times kritikusának kedvence, az előbbi a borsos, mustáros ízesítés, utóbbi a hús és a tejföl miatt. Meglepően kifinomult a beszámoló szerint a csirkepaprikás ($12.95), feledhetőbb a marhapörkölt ($13.95), a gulyás pedig kiábrándító ($7.95). A Touch of Hungaryban nincs alkohol, de bárki hozhatja a maga borát, a kritikus - természetesen - tokaji aszút ajánl. Valamint azt, hogy az édességek helyett inkább rendeljünk még egy adag töltött káposztát.
Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

367 forintba kerül egy euró

367 forintba kerül egy euró

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált