Európa az extasy legfőbb termelője és fogyasztója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hollandia a világ legnagyobb extasy-termelője, Nagy-Britannia, Írország és Spanyolország pedig a kábítószer legfőbb fogyasztói - áll az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Programjának (UNDCP) szerdán Bécsben nyilvánosságra hozott jelentésében. Az UNDCP nehezményezi, hogy Nagy-Britannia és Ausztrália törvényhozása a drogok legalizálása felé mozdult el az utóbbi időben.

A világ teljes extasy-fogyasztásának 60 százaléka Európára jut - állapítja meg az ENSZ jelentése, hangsúlyozva, hogy ez a szer, ha nagy mennyiségben fogyasztják, visszafordíthatatlan agyi károsodásokhoz vezet. Az UNDCP szervezet szerint az extasy ellen a rendőri intézkedések jobb nemzetközi összehangolásával és a legveszélyeztetettebb potenciális fogyasztók, a serdülők körében végzett megelőző munkával kell fellépni.
Nagy-Britanniában nemrégiben jelentősen enyhítették a marihuána birtoklásáért kiszabható büntetést, Ausztráliában pedig olyan szobákat hoztak létre, ahol a heroinfogyasztók biztonságos körülmények között tudják beadni maguknak az injekciókat - többek között ezeket a példákat hozza fel az UNDCP jelentése, rosszallását kifejezve, hogy egyes államok segítik az illegális szerek használóit. A szervezet szerint azok az államok, amelyek enyhítik a drogokkal kapcsolatos büntetéseket, "rossz jelzést küldenek" a legveszélyeztetettebb korosztálynak, a fiatalságnak. A BBC híradása idézi Hamid Ghodse-t, a szervezet képviselőjét, aki szerint a marihuánával kapcsolatos brit enyhítés hatására a kábítószer használata annyira elterjedhet, mint a dohányzás.
A jelentés azt is cáfolta, hogy a kábítószerek termesztése és előállítása segítené egyes fejlődő országok gazdasági teljesítményét. Ghodse szerint az ezekből a tevékenységekből származó profit 99 százaléka nem a termelő országokban csapódik le.