Magyarország nem küld Törökországnak katonai eszközöket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország nem készül arra, hogy Törökország katonai védelméhez erőket, eszközöket, képességeket ajánljon fel - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten. Juhász Ferenc szerint a NATO csütörtöki levelében azt kérte, hogy a tagországok e hét végéig jelentsék, mivel járulnak hozzá Törökország védelméhez egy esetleges Irak elleni katonai akció kapcsán.

A miniszter közölte: a magyar honvédségnek sem AWACS típusú repülőgépe, sem Patriot rakétája, sem olyan típusú védelmi képessége nincs, amelyet fel tudna ajánlani Törökország védelméhez. Juhász Ferenc igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a hétfői parlamenti hozzájárulás óta haladt-e már át Magyarországon Törökország védelmének megerősítését szolgáló szállítmány. A honvédelmi miniszter kiemelte: Magyarország a jövőben is ugyanúgy ellenőrzi a területén áthaladó katonai szállítmányokat, mint ahogy azt az előző években is tette. Juhász szerint a felelősség ott van, ahol feladják, illetve ahol megérkezik a szállítmány, de még a gyanúval sem élnek azzal kapcsolatban, hogy a NATO határozatát és a magyar Országgyűlés állásfoglalását bárki meg kívánná sérteni. Magyarország folyamatosan kap információkat a különböző felhatalmazások alapján útnak indított szállítmányokról, és a Külügyminisztérium dönt minden esetben arról, hogy azok áthaladhatnak-e az országon.
A sajtótájékoztatón szóba került, hogy az ellenzék parlamenti bizottságot szeretne létrehozni a különböző katonai szállítmányok ellenőrzésére. Ezzel kapcsolatban Juhász Ferenc közölte: ha a kezdeményezés arra irányul, hogy a szállítmányok tartalmát vagy darabszámát ellenőrizze, akkor ez ügyben nagy valószínűséggel szakmai viták lesznek a kormány és az ellenzék között. Juhász utalt arra, hogy az ellenzék részéről "hihetetlen mértékű félelemkeltés" zajlik, amellyel csak rövid távú belpolitikai sikereket lehet aratni. (MTI)