szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pakisztánban letartóztatták az al-Kaida terrorszervezet három tagját, köztük Hálid Sejk Mohamedet, az al-Kaida terrorhálózat egyik vezetőjét, az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások feltételezett értelmi szerzőjét. A férfit vasárnap átadták az amerikai hatóságoknak.

A 37 éves Mohamed az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) által leginkább keresett tíz terrorista listáján szerepelt, a washingtoni kormány 25 millió dollárt ajánlott fel a nyomáravezetőnek.
A pakisztáni biztonsági szolgálat egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője nagy áttörésnek nevezte a letartóztatásokat a Pakisztánban bujkáló al-Kaida-tagok elleni hajtóvadászatban. Sejk Rasid Ahmed pakisztáni tájékoztatási miniszter szombaton mindössze annyit közölt, hogy a gyanúsítottak Ravalpindiben kerültek rendőrkézre, az őrizetbe vett személyek nevét azonban nem hozta nyilvánosságra. Az AP amerikai hírügynökség egy magas rangú iszlámábádi kormánytisztviselőtől, az AFP francia hírügynökség a pakisztáni biztonsági szolgálattól értesült arról, hogy az al-Kaida elfogott vezetője Hálid Sejk Mohamed, aki már 1995-ben pokolgépes merényleteket tervezett több tucat amerikai repülőgép ellen. A letartóztatásokra még pénteken került sor egy szélsőséges iszlám párt militáns tagjának házában, a rajtaütést a pakisztáni rendőrség és biztonsági szolgálat az FBI-ügynökeivel együttműködve szervezte. Az őrizetbe vett személyek közül ketten arabok.
A pakisztáni hatóságok vasárnap adták át az amerikaiaknak Hálid Sejk Mohamedet, s az amerikai illetékesek már el is hagyták Pakisztán területét a terrorista vezetővel együtt - közölte egy pakisztáni kormányforrás vasárnap reggel. A névtelenséget kérő kormánytisztviselő kijelentette, hogy Hálid Sejk Mohameddel együtt szombaton elfogtak egy külföldi személyt is, akiről szintén bebizonyosodott, hogy "fontos személyiség", de az illető személyazonosságát nem fedte fel. (MTI)
Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Rolling Stone: Már nem a Beatles lemeze vezeti minden idők legjobb albumainak listáját

Rolling Stone: Már nem a Beatles lemeze vezeti minden idők legjobb albumainak listáját

Robbantott a transzvesztita sorozatgyilkosos krimivel a Harry Potter írója

Robbantott a transzvesztita sorozatgyilkosos krimivel a Harry Potter írója