USA: videofelvétel a szeptember 11-i merényletek előkészítésére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ABC News amerikai tévéállomás hétfőn részleteket közölt egy olyan videofelvételből, amelyet - az amerikai és a spanyol hatóságok közlése szerint - az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet készített a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni, 2001. szeptember 11-i merényletek előkészítéseként.

A 29 perces felvétel, amely az időkód szerint 1997. augusztus 31-én készült, egyszerű turistavideonak tűnik, de a híradás szerint az al-Kaida Spanyolországból küldött megfigyelői rögzítették azt, lehetséges célpontokat keresve. A szalagon a WTC mindkét tornya látható, majd a déli torony előcsarnoka és kilátóterasza, az északi torony tetőantennái, valamint közelképek az épület szerkezetéről. Felvették a Hudson folyó látképét is abból az irányból, ahonnan érkezve a két elrabolt repülőgép később becsapódott a tornyokba, mintegy 3 ezer ember halálát okozva.
A hatóságok közlése szerint a felvételt Gaszub al-Abras Galjun szíriai állampolgár készítette, akit tavaly letartóztattak Madridban, vádat is emeltek ellene, de jelenleg óvadék ellenében szabadlábon van.
A New Yorkról készült film egyike annak a 15 videokazettának, amelyre a spanyol hatóságok a szíriai férfi letartóztatásakor bukkantak. A többi - egyelőre titkos - szalagon látható egyebek közt a chicagói Sears-torony, Disneyland, a hollywoodi Universal Studios és a San Fanciscó-i Golden Gate-híd.
A New York-i felvételt azzal a perrel kapcsolatban tették közzé, amelyet a szeptember 11-i merénylet áldozatai indítottak a szaúd-arábiai kormány ellen - idézi az ABC News tudósítását a Reuters brit hírügynökség. (MTI)