Új miniszterek a kisebbségi lengyel kormánykoalícióban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Leszek Miller lengyel miniszterelnök megnevezte kormányának két új miniszterét, miután szombaton felbomlott a kormánykoalíció, s az ellenzékbe vonuló Lengyel Parasztpárt által birtokolt két tárca megüresedett. A baloldali kormánykoalíció elvesztette parlamenti többségét, így elemzők szerint komoly belpolitikai válság törhet ki az országban éppen az EU-csatlakozásról szóló népszavazás előtt.

Adam Tanski, a Mazowiecki-kormány volt mezőgazdasági miniszter-helyettese lesz az új lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, a környezetvédelmi tárcát pedig Czeslaw Sleziak (SLD) veszi át - jelentette be hétfőn Leszek Miller lengyel miniszterelnök hétfőn. Miller szombat este jelentette be, hogy felbomlik a kormánykoalíció; ezt megelőzően a három koalíciós párt vezetője - Miller, aki egyben a koalíció fő ereje, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) elnöke, továbbá a két miniszterelnök-helyettes, Kalinowski, a Lengyel Parasztpárt (PSL) és Marek Pol, a kis Munka Uniójának (UP) elnöke - megbeszélést tartottak. A konzultáció - amint Michal Tober kormányszóvivő közölte - arról győzte meg a miniszterelnököt, hogy a jelenlegi összetételű kormánykoalíció a továbbiakban nem tartható fenn.
A jelenlegi lengyel kormány 2001. októberi megalakulása óta több válságot vészelt át, de ezek során rendre a Parasztpárt fenyegetőzött azzal, hogy kilép a kormányból. Bár a párt nélkül a baloldalnak nincs meg a parlamenti többsége, a koalíciót végül mégis a másik két párt mondta fel, miután a Parasztpárt csütörtökön a szejmben az ellenzékkel együtt voksolva leszavazta az autópálya-matricák bevezetésére vonatkozó kormányjavaslatot.
Az SLD országos tanácsának pénteki ülésén már olyan határozat született, amely számolt a Parasztpárt nélküli kormányzással, a párt frakciója pedig szombaton úgy döntött, hogy felkéri a miniszterelnököt: kezdjen tárgyalásokat a Parasztpárton kívüli parlamenti erőkkel a kormánytöbbség biztosítása érdekében. A legkisebb koalíciós párt, a Munka Uniója már pénteken úgy foglalt állást, hogy lehetetlen a koalíció folytatása egy kiszámíthatatlan, megbízhatatlan partnerrel.
Egybehangzó értékelések szerint a lengyel kormányválság a lehető legrosszabb időben jött, a júniusi EU-csatlakozasi népszavazást előkészítő kampány küszöbén, súlyos gazdasági helyzetben, az agrár- és egészségügyi szektor forrongásának légkörében, és semmi jóval nem kecsegtet a belpolitikai helyzet további fejleményeire nézve. A jelenlegi parlamenti pártok közül egyedül a populista, euroszkeptikus Önvédelem nem zárta ki a baloldali koalícióval való együttműködést. Felvetődött, hogy a kormány független képviselőkre igyekszik majd támaszkodni; Miller kormányfő azonabn mindeddig nem folytatott tárgyalásokat a kérdésről. (MTI)