Félmillió kismama perelheti az államot az elmaradt pótlékért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tények információi szerint százmilliárdokba kerülhet az államnak, hogy hét évig nem helyeztek hatályon kívül egy rendeletet, amelynek alapján havi 6700 forint jövedelempótlék járt volna a kismamáknak a gyes mellett - írja a Korridor. Egy jogerős bírósági döntés nyomán most több mint félmillió kismama lehet jogosult a fejenként körülbelül 200 ezer forintos jövedelempótlékra.

A Somogy Megyei Bíróság jogerős ítélete szerint három kaposvári fiatalasszony, akik az ügyben a bírósághoz fordultak, jogosult a havi 6700 forintos jövedelempótlékra. Az ítélet kötelezi az államháztartási hivatalt, hogy fizesse meg a kismamáknak a jogtalanul visszatartott támogatást és kamatait, egyiküknek 128 ezer, a másik két felperesnek fejenként több mint 200 ezer forintot. A Területi Államháztartási Hivatal a jogerős ítélet ellenére sem volt hajlandó átutalni a bíróság által megítélt összeget, a kismamák ezért inkasszót nyújtanak be a hivatal bankszámlája ellen - tudta meg a Tények.
A gyesen lévők jövedelemkiegészítő támogatásáról szóló jogszabályt 1994-ben, egyik első intézkedéseként alkotta meg a Horn-kormány. A pótlékot 1996-ig, a szabályok módosításáig fizették - megszüntetése a Bokros-csomag része volt -, a rendeletet ugyanakkor elmulasztották hatályon kívül helyezni, így 2002. tavaszáig érvényben volt.