SZDSZ-tanácsadó cége kapott kormánymegbízást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és szerveinek átszervezését célzó tanulmányt az a cég dolgozhatta ki 64 millió forintért, amelynek résztulajdonosa - ellenszolgáltatás nélkül - részt vett az SZDSZ kampányprogramjának kidolgozásában. A Fidesz szerint ezzel egy korábbi kampányprogram-készítőt jutalmazott meg állami pénzen a kormány, az SZDSZ elnöke szerint a megbízás nem kifogásolható.

A tárca még tavaly nyáron - sürgősségre hivatkozva - hirdetés közzététele nélküli tárgyalásos eljárást írt ki, amelyre három olyan céget hívtak meg, amelyeknek "nincs közük sem az államigazgatáshoz, sem a környezetvédelemhez, sem a vízügyhöz" - közölte Parragh Dénes fideszes politikus, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának elnöke. A pályázatra az elsősorban tőzsdei elemzésekkel, üzleti tanácsadással és humán kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Budapest Economics Kft., az Aranypénz Lap- és Könyvkiadó Rt., valamint a számítástechnikával foglalkozó Bull Kft. kapott meghívást, s közülük csak annak a Budapest Economics Kft.-nek a pályázata volt értékelhető, amelynek Dávid Tamás az ügyvezetője, így ez a cég kapta a munkát. Parragh felhívta a figyelmet: az SZDSZ A korszakváltás programja című dokumentumának készítői között is található egy Dávid Tamás. Az elkészült tanulmányba a környezetvédelmi bizottság és ellenőrző albizottsága betekintést kért, ezt azonban Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter megtagadta, arra hivatkozva, hogy döntéselőkészítő anyagról van szó.
"Mint magánszemély részt vettem A korszakváltás programjának kidolgozásában, ám csak minimális mértékben" - mondta Dávid Tamás, a Budapest Economics résztulajdonosa az Origónak. Összesen 700 oldalas tanulmányt készítettek három és fél hónap alatt "éjjel-nappal dolgozva"; a munkában, amelyet 51 millió forint plusz áfáért végeztek el, a hat fős csapaton kívül is vettek részt munkatársaik. A Budapest Economics egyébként főleg a kelet-európai átalakulással foglalkozó nemzetközi kutatóintézet, bevételei 90 százalékban a németországi megrendelésekből származnak - tudta meg a portál Dávidtól.
A korszakváltás programjának megírásában nem vettek részt cégek, csak a vitákban vettek részt magánszemélyek, akik azonban ezt anyagi ellenszolgáltatás nélkül tették; ilyen volt Dávid Tamás közgazdász is - mondta ugyancsak az Origónak Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, aki szerint mivel Kóródi Mária nem tulajdonosa a cégnek, a megbízás nem kifogásolható. (MTI)