Tizenöten haltak meg a haifai öngyilkos buszrobbantásban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öngyilkos merénylet következtében robbanás vetett szét egy buszt az észak-izraeli Haifa kikötővárosban - írja a CNN, amely szerint a robbanásban legalább tizenöt ember halt meg és több tucatnyian sebesültek meg.

A busz éppen kikanyarodott egy megállóból, amikor a robbanás letépte a tetejét és holttesteket szórt szét az úttesten a Carmelia városnegyed bejáratánál, egy főútvonalon. A buszon ebben az időben főleg a közeli haifai egyetemre igyekvő diákok utazhattak. A sebesültek egy részét a helyszínen látták el, másokat kórházba szállítottak.
Ranaan Giszin izraeli kormányszóvivő a Palesztin Hatóságot tette felelőssé a merényletért, amelyet egyelőre senki nem vállalt magára: mint mondta, a hatóság semmit nem tett a terrorcselekmények megakadályozásáért. A Palesztin Hatóság részéről egyelőre nem reagáltak a történtekre. A Hamász terrorszervezet szóvivője dicsérte a merényletet, de nem vállalt felelősséget az elkövetéséért.
Az izraeli biztonsági erők az év kezdete óta ötven palesztin merényletkísérletet hiúsítottak meg - írja a BBC. Palesztin terroristák öngyilkos merényletek sorozatát követték el az Izrael elleni felkelés részeként: a legutóbbi kettős merénylet két hónappal ezelőtt történt, amikor Tel-Avivban gyilkoltak meg huszonkét embert.
Ariel Saron miniszterelnök nemrégiben alakította meg új kormányát, amelyben helyet kaptak a palesztin állam létrehozását erősen ellenző ultranacionalista pártok is. Az izraeli hadseregnek a napokban Gázában végrehajtott akcióiban nyolc palesztin meghalt - ezt követően az Egyesült Államok önmérsékletre szólította fel Izraelt.