Felgyújtotta magát egy 19 éves fiú Prágában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden bizonnyal a csehországi politikai viszonyok ellen kívánt tiltakozni az a 19 éves fiatalember, aki csütörtökön reggel Prága központjában, a Vencel téren, a cseh nemzeti múzeum épülete előtt benzinnel leöntötte ruháját, majd felgyújtotta magát - jelentette a prágai rádió.

Stanislav Gross cseh belügyminiszter a rádiónak úgy nyilatkozott, a fiatalember hátrahagyott egy búcsúlevelet, amelyben tettének indítékaként a cseh köztársaságbeli politikai viszonyokkal való elégedetlenség van megjelölve. A látványos öngyilkosság néhány perccel fél nyolc után történt, amikor a téren rengetegen voltak. A fiatalember égő fáklyaként a tér közepe felé próbált futni, de két közelében álló férfi rádobta a kabátját, és megpróbálta eloltani a tüzet. A helyszínre érkezett mentők sem tudták megmenteni a súlyos égési sérüléseket szenvedett fiatalembert, aki 40 perc múlva belehalt sérüléseibe.
A dél-csehországi Humpolec városkából származó Zdenek A. tette két hasonló tragikus eseményt idéz, amelyekre 1969-ben került sor a Vencel-tér azonos helyén, a Szent Vencel szobor környékén. Az akkori Csehszlovákia szovjet megszállása elleni tiltakozásul 1969 januárjában Jan Palach egyetemista, majd egy hónappal később Miroslav Zajíc középiskolás diák gyújtotta fel magát hasonló módon. Búcsúlevelük tanúsága szerint tettükkel szerették volna felrázni a lakosságot, hogy ne békéljen meg az adott helyzettel, a megszállással.
Csehországban a rendszerváltás óta évente körülbelül ezren vetnek véget önkezükkel életüknek, a nyilvánosság előtt elkövetett öngyilkosságok azonban igen ritkák; az elmúlt 13 év alatt nyolc olyan eset történt, amikor az illető nyilvánosan felgyújtotta magát. Eddig egyetlen esetnek sem volt politikai háttere, illetve indítéka. (MTI)