Canterbury érseke kiállt homoszexuális püspöke mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rowan Williams, Canterbury érseke kiállt a nemrég a readingi egyházmegye püspökévé kinevezett Jeffrey John mellett, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Noha az ügy egyházszakadással fenyeget, az anglikán egyház főmáltósága nem emelt kifogást John nevének előterjesztése ellen.

A walesi származású, liberális nézeteiől ismert Williams már korábban is jelezte, hogy nem zárkózik el homoszexuális papok felszentelésétől, s a nők püspökké való kinevezését sem kifogásolná. Az anglikán egyház előírásainak értelmében ugyanis bár a női papok szolgálata elfogadott, püspökké avatásuk egyelőre nem.
"John püspök személyében rendkívül tehetséges egyházi elöljárót kap a readingi megye, és Jeffrey John maga is számos biztosítékot adott arra, hogy az egyháznak az emberi szexualitásról vallott elveihez hűen fog dolgozni" - kommentálta az egyházfő a döntést.
Az 50 éves, 27 éve egy férfival párkapcsolatban élő John kinevezése igen nagy vihart kavart az anglikán egyház vezető köreiben. A konzervatív vezetők nyílt levélben tiltakoztak a kinevezés ellen, és lemondásra szólították fel a püspököt. A liberális főpapok azonban védelmükbe vették Johnt, aki azt hangoztatta, hogy partnerkapcsolata hosszú évek óta "cölibátusi jellegű". (MTI)