Az ombudsman az őssejtlevétel tiltása ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte az egészségügyi minisztert: érje el, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) állásfoglalása az úgynevezett köldökzsinór-őssejtek levételéről, ne legyen tiltásként értelmezhető.

Az ombudsmani hivatal - mint Lenkovics Barnabás országgyűlési biztos csütörtökön az MTI-nek elmondta - egy konkrét panasz kapcsán folytatott vizsgálatot a köldökzsinórvér születést követő magáncélú levétele és tárolása kapcsán; egyebek között az élethez való joggal összefüggésben. A panaszos kifogásolta: az ETT - az egészségügyi miniszter döntéselőkészítő testülete - tiltó szabályként értelmezett állásfoglalást hozott, amely megfosztotta őt és születendő gyermekét attól a lehetőségtől, hogy a köldökzsinórvért levetesse és saját költségén tároltassa.
Az ombudsman megállapította: a tiltó normaként értelmezett ETT-állásfoglalás - amely bizonytalan szabályozási környezetben született - formális, jogi szempontból visszásságot okozott. Alkotmányos alapjogokat ugyanis csak törvényi tiltással lehet korlátozni. Lenkovics Barnabás szerint az ETT az élethez, emberi méltósághoz és egészséghez való alapjogok terén szükségtelenül és aránytalanul korlátozta a személyiségi autonómiát. Az általános ombudsman kifejtette: a köldökzsinór-őssejtek levétele és tárolása olyan módszer, amely a jövőben esetleg alkalmas lehet bizonyos súlyos betegségek gyógyítására. A gyűjtésre, tárolásra és felhasználásra vonatkozó szabályozás azonban - a tudományos eredmények újdonsága miatt - még nem kellőképpen konkretizálódott.
Az országgyűlési biztos felkérte az Országgyűlés elnökét: vizsgálja meg egy bioetikai ad hoc vegyes bizottság létrehozásának lehetőségét a hasonló kérdésekkel (például abortusszal, eutanáziával, születendő gyermek nemének meghatározásával és különleges emberi reprodukciós eljárásokkal) kapcsolatos törvényhozási feladatok áttekintésére. Lenkovics Barnabás továbbá felkérte az egészségügyi minisztert, fontolja meg az egészségügyi törvény - a közérdeklődés fókuszába került, nagy horderejű kérdéssel kapcsolatos - módosításának szükségességét.
Az ügy háttere, hogy márciusban beszüntette működését a Sejtbank Kft., amely a köldökzsinórvér tárolásával másfél évtizede foglalkozó, svájci Cryo-Cell nevű cég hazai cége. Az ETT, amely nem hatóság, de irányelveit elfogadja a minisztérium, idén januárban úgy foglalt állást, hogy a köldökzsinórvér felhasználása jelenleg még kutatási stádiumban van, ezért kutatási területnek minősül a levételük, amire nincs engedélyük a magyarországi szülészeteknek. A köldökzsinórvérben lévő őssejteket - melyet szüléskor vesznek le az orvosok - több éve alkalmazzák sikeresen rákos megbetegedések és immunhiányos állapotok kezelésére.
HVG: Bizonytalan befektetések