FTC: 40 milliós büntetés, december közepéig idegenben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) fegyelmi bizottsága pénteken 40 millió forint büntetést rótt ki az FTC-re a május 30-án rendezett Ferencváros-Debrecen NB I-es mérkőzés után történt szurkolói rendbontás miatt.

A pénzbüntetés mellett az FTC soron következő három hazai találkozóját zárt kapuk mögött köteles lejátszani és a fegyelmi bizottság felfüggesztette a csapat pályaválasztói jogát szeptember 14. és december 14. között. A mai döntés értelmében Szeiler Józsefnek, az FTC Rt. vezérigazgatójának egymilliót kell fizetnie, és péntektől szeptember 25-éig mindennemű sportvezetői tevékenységtől eltiltották.
A fegyelmi bizottság június 10-én eredetileg december 31-éig tiltotta be az Üllői úti stadiont, az FTC-t 4 millió, Szeilert 3 millió forintra büntette. A fellebbviteli bizottság azonban július 17-én úgy határozott, az FTC-nek csak három bajnokit kell nézők nélkül lejátszania, és Szeiler büntetését egymillióra csökkentette. A klubra első fokon kiszabott 4 millió forintos büntetést 5 millióra emelte. A testület az indoklásban arra hivatkozott, hogy a jelenleg érvényben lévő sporttörvény és a liga fegyelmi szabályzata szerint a 3 mérkőzésre szóló pályabezárás a legsúlyosabb kiszabható büntetés. A fellebbviteli bizottság Szeiler esetében is a jogszabályokkal indokolta a döntést, mivel ezek úgy rendelkeznek, hogy sportvezetőt legfeljebb a havi fizetésének háromszorosára lehet megbüntetni.
Hétfőn az MLL elnöksége rendkívüli ülésén megsemmisítette a fellebbviteli bizottságnak a Ferencvárossal, valamint Szeiler Józseffel szembeni határozatait és a fegyelmi bizottságot új eljárás lefolytatására kötelezte. Az indok szerint a büntetések nem álltak arányban a rendzavarásokkal. A fegyelmi bizottság kedden egy mérkőzésre betiltotta a siófoki stadiont - ez éppen a szombati FTC elleni összecsapás lesz - és a klubot 800 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a május 30-ai Siófok-ETO FC Győr bajnokit követő rendbontás miatt.
A mostani határozat ellen 15 napon belül fellebbezhet az FTC, de ennek halasztó hatálya nincs. Az FTC a második (Videoton), a negyedik (MTK), és a hatodik (Matáv-Sopron) fordulóban hazai pályán zárt kapuk mögött lép pályára. Ezt követően a csapat a Péccsel, a Haladással, a Balaton FC-vel, a Békéscsabával, az Újpesttel, a Zalaegerszeggel, a Debrecennel és a Győrrel az Üllői út helyett idegenben találkozik. (MTI)