Egyneműek házassága: vonakodó amerikaiak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben Európában egyre több helyütt engedélyezett az egynemű párok házassága, a liberálisnak tartott Egyesült Államokban éppen a házasság fogalma körül van a közvélemény toleranciájának határa - legalábbis a kutatók ezt állítják.

Az amerikai közvélemény toleráns a homoszexualitással szemben; úgy általában véve. Ám itt is az a helyzet, hogy az elvek szintjén könnyű toleránsnak lenni, a hétköznapokban azonban ez sokszor problematikussá válik. A legtöbb amerikai ismer homoszexuális személyt és egyetért azzal, hogy a munkahelyeken ne érje őket negtív megkülönböztetés. Az egyneműek szexuális kapcsolatát is többé-kevésbé tolerálják: az 1991-es 71 százalékhoz képest 2002-ben már csupán 53 százalék tartja "minden körülmények között elfogadhatatlannak". Az egyneműek házasságát azonban - idén júliusi adatok alapján - 57 százalék masszívan ellenzi. Ez azért is érdekes, mert májusban ez az arány még 47 százalék volt.
A The New York Times az adatok mögé tekint: a folyamat mögött a konzervativizmus erősödése rejlik, s a szakértők szerint a házasság fogalma afféle toleranciaküszöböt jelent. Miközben a társadalom és a jog egyre inkább elfogadja a homoszexualitást mint olyant, a konzervatív közvélemény a klasszikus amerikai házasságeszményt látja veszélyeztetve. George Bushra ezért egyre nagyobb nyomás nehezedik konzervatív választói részéről: ítélje el az azonos neműek törvényes egybekelését. Ezt meg is tette, nemrég egy sajtótájékoztatóján egy, a témába illő kérdésére adott válasza a konzervatív szavazók 70 százalékának megelégedését váltotta ki.
A másik oldalon csak árnyalatnyit különbözik a helyzet: a demokrata szavazók 50 százaléka ítéli el a homoszexuális házasságot. A kérdés a házasság általános társadalmi megítélését ingatja meg. Amerikában ma pártállásra való tekintet nélkül, a megkérdezettek 86 százaléka inkább egyházi, mintsem világi intézménynek tekinti a házasságot, s akik nem tartják magukat vallásosnak, azok is többnyire ragaszkodnak a templomi esküvőhöz. Nő és férfi egybekelése Isten előtt - a definíciót, úgy tűnik, a társadalom egyelőre nem hajlandó kitágítani az egynemű párokra. A melegjogi aktivisták szerint viszont éppen Isten emlegetése viszi félre a diskurzust.
Hollandia és Belgium már engedélyezi az egyneműek házasságát. Kanada éppen most vizsgálja felül törvényeit, miután Ontario állam legfelsőbb bírósága diszkriminatívnak, így alkotmányellenesnek bélyegezte a házasságra vonatkozó szabályozást. Érdekes módon az USA északi szomszédjánál ez a folyamat nem ütközik társadalmi ellenállásba. Az Államokban viszont Vermont az egyetlen tagállam, ahol házasságot köthetnek egynemű párok. Ám itt sem vehetnek igénybe számos támogatást, amelyet a férfi-nő házaspárok élvezhetnek.