Új féregvírus támadja a Microsoft rendszerét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új, LovSan nevű féregvírus támadja a Microsoft Windows alapú rendszerét: a gépeket túlterhelő férget európai idő szerint hétfőn este fedezték fel, és már megjelent Magyarországon is.

A LovSan, más néven MSBlast, Lovsun, Blaster, Poza vírus sok programozási hibát tartalmaz, egyelőre nem terjed gyorsan, de csak idő kérdése, hogy írója mikor javítja ki a hibákat, és teszi pusztítóbbá a férget - közölte Fehér Tamás, az informatikai biztonsággal foglalkozó 2F 2000 Kft. Virus Híradó szerkesztőségének munkatársa az MTI-vel .
A vírus az NT alapú, Windows NT4, 2000, XP, 2003.NET rendszerekben található biztonsági hiányosságokat használja ki. A fertőzött szervereket gyakran lefagyasztja, ezzel jelentős károkat okoz a felhasználóknak. A LovSan közvetlenül a hálózaton keresztül terjed: egyszerre 20, folytonosan elhelyezkedő távoli IP-címet vizsgál meg sebezhető gépek után kutatva. A magyarországi károkról egyelőre nincsenek adatok.
A Microsoft már július 16-án nyilvánosságra hozta a hibát, ám ezt valószínűleg sokan nem vették figyelembe, éppen ezért mindenki töltse le és telepítse a hibakijavító programot a Microsoft honlapjáról - mondta Fehér Tamás. Ezen túlmenően az érintettek használják, illetve frissítsék a víruskereső programjukat, s nézzék át a tűzfalakat, jól vannak-e beállítva. A vírus augusztus 16-tól úgynevezett elárasztásos technikával támadni fogja azt a központi Microsoft szervert is, ahonnan a javítások most letölthetők, Fehér szerint azonban ez a támadás már nemigen vezet eredményre, mivel a Microsoft tud róla, s felkészül kivédésére azzal, hogy átszervezi rendszerét.
A LovSan egyértelműen Microsoft ellenes üzenetet hordoz, a kódban ugyanis található egy rejtett szöveg, amely Bill(y) Gates-nek, a szoftvercég elnökének szól: "... billy gates why do you make this possible ? Stop making money and fix your software! - billy gates, miért teszed ezt lehetővé? Fejezd be a pénzcsinálást, és javítsd ki a szoftveredet!" (MTI)