Polt: "szomorú bohózat" a trófeák ügye

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A legfőbb ügyész bemutatta a sajtó képviselőinek azt a vadásztrófeát, amely miatt az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságának elnöke vagyonnyilatkozati eljárást indított vele szemben. Polt Péter szerint a trófea értéke nem éri el a jogszabályban rögzített bejelentési határt.

Simon Gábor (MSZP) szerint nem az a kérdés, hogy mit mutat a mérleg, hanem az, hogy a legfőbb ügyész mennyire működik együtt a hivatalos vizsgálatra kijelölt parlamenti bizottsággal.

A nagy sajtóérdeklődés mellett, a Legfőbb Ügyészség épületében tartott demonstráción Polt Péter nyilvánosan lemérette az általa "állományszabályozó vadászaton", vendégként Somogy megyében elejtett "rossz vérvonalú" selejtbika mintegy 6 kilogrammos villásagancsát, melynek értéke, a vadászati védegylet elnökének adatait figyelembe véve, legfeljebb 30 ezer forint lehet.

Polt az általa többször "szomorú bohózatba" illőnek nevezett, mint mondta, kényszerűségből tartott bemutatón közölte: az úgynevezett koponyás gímszarvas agancs értékhatára messze nem éri el a vagyonnyilatkozati szabályban rögzített 330 ezer forintot. Hozzátette: ez a trófea a legnagyobb a bevallási időszakban (2003-ban).

Emlékeztetett arra, hogy a nyilatkozatban a törvény szerint azokat az ingóságokat kell feltüntetni, melynek értéke meghaladja a köztisztviselői illetményalap összegének tízszeresét. "Ha ez a történet komikus, akkor nem miattam komikus" - mondta a legfőbb ügyész.

Közölte, a vele szemben Keller László (MSZP) képviselő által még szeptemberben kezdeményezett, és december 14-én Géczi József (MSZP), a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló Bizottság elnöke által elrendelt vagyonnyilatkozati eljárás megindításának törvényes alapja hiányzik, ennek ellenére tisztázni akarja az ügyet.

Az alapvető jogelvekkel összeegyeztethetetlen, hogy a parlamenti testület elnöke "nemleges bizonyítást" kért tőlem, vagyis azt, hogy én bizonyítsam be azt, hogy a tulajdonomban lévő trófeák értéke nem éri el a törvényben előírt értékhatárt - mondta Polt Péter.

Az eddigi vagyonnyilatkozati eljárások között egyedülállónak mondta a vele szemben indítottat, mondván, hogy esetében fel sem merült olyan vagyongyarapodás, amelyet legális jövedelem ne fedezne.

Kitért arra is: több, vadászatokon részt vevő parlamenti képviselő nyilvános vagyonnyilatkozatát is megnézette és egyikben sem talált feltüntetve trófeát. Közlése szerint több olyan vadászaton járt, melyen képviselők is részt vettek, így a többi közt Medgyessy Péter volt miniszterelnök is.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a későbbiekben részt kíván-e venni még vadászatokon azt válaszolta: "eléggé elvették a kedvemet tőle, ez volt a hobbim".

"Egy dologban egyetértek a legfőbb ügyésszel, hogy egy szomorú bohózatnak vagyunk a tanúi" - mondta Simon Gábor (MSZP) képviselő. Közölte, úgy látja "nem az a kérdés, hogy Polt trófeái a patikamérlegen mit mutatnak", hanem az, hogy ha valakivel szemben - legyen az képviselő vagy a legfőbb ügyész - elindít egy hivatalos vizsgálatot a parlament egy erre kijelölt bizottsága, akkor ezzel mennyire működik együtt.

"Ha van egy hivatalos vizsgálat, akkor miért a sajtó felé fordul, miért a közvéleményt akarja ezzel befolyásolni és terhelni?" - vetette fel. Egy jogállamban mindennek megvan a megfelelő formája - tette hozzá. Közölte, az elmúlt 14 év tapasztalata azt mutatja, hogy mindenkinek "kutyakötelessége" együttműködni a bizottsággal, így a bizonyítékokat ott kell előterjeszteni, illetve az álláspontot kifejteni.

Keller László szeptemberben a vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezését a parlamenti bizottság elnökének azzal indokolta, hogy Polt Péter az "ingóságok rovatban nem tüntette fel a vadászat révén szerzett, elejtett vadakat, ideértve a trófeákat is, holott ezek értéke meghaladta azt a határt, amely felett ezek szerepeltetése kötelező".