Kajakosaink ma is a vártnak megfelelően szerepelnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A címvédő Kovács Katalin, Janics Natasa kajakkettes 500 méteren bejutott a szombati döntőbe a pekingi olimpián, miután megnyerte előfutamát. A rövidebb távon, 500 m-en is bejutott a döntőbe az 1000 m-en már finalista Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó.


Kovács Katalin
© MTI - Koszticsák Szilárd
A sokak által hosszú évek óta a világ legjobb női kajakosának tartott, 23-szoros világbajnok magyar csillag pályafutása során először indulhat egyesben az ötkarikás játékokon, s feltett szándéka, hogy megragadja - első és valószínűleg utolsó - esélyét a győzelemre a "királykategóriában".

A szám aktuális világ- és Európa-bajnokának a keddi előfutam nem jelentett igazi erőpróbát, gyakorlatilag végig vezetve, senkitől sem zavartatva lapátolhatta le a távot, s szerezte meg ezzel az egyetlen, egyenes ági továbbjutást érő helyet. A szombati finálé ennél gyaníthatóan jóval nagyobb erőbedobásra készteti majd.

Kovácsnak bő egy órája volt az egyes után, hogy "áthangoljon" a párosra, a duó tagjai azonban már rutinosnak számítanak ebben a műfajban, igaz, négy éve, Athénban fordított volt a szereposztás. Akkor Janics indult - és nyert - egyesben is, Kovács pedig "melegítette" számára a hajót, hogy aztán közösen diadalmaskodjanak a páros számban is.

A keddi futamból az első három jutott egyből a szombati fináléba, de a magyarok esélyeshez méltóan nem engedték, hogy bárki is megelőzze őket, simán hozták az első helyet, 1:42.162 perc alatt - az egész mezőnyt tekintve a legjobb idővel - teljesítve a távot. A másik futamban indult, nagy rivális német Fanny Fischer, Nicole Reinhardt kettős - amely június elején, a szegedi Világkupán legyőzte az olimpiai bajnok duót - szintén futamgyőztesként, 1:43.412 perccel került a legjobb kilenc közé.

A Kammerer-Kucsera kettes a második futamba került egy-egy finn, venezuelai, lengyel, fehérorosz, kanadai, spanyol és dán riválissal, a nagy ellenfél, címvédő németek - Ronald Rauhe és Tim Wieskötter - megnyerték az előttük rendezett versenyt, 1:28.736 perc alatt teljesítve a fél kilométert. A magyaroknak az első háromban kellett végezniük ahhoz, hogy megspórolják maguknak a csütörtöki középfutamot, és ez nem is okozott megoldhatatlan feladatot számukra: bár rosszul rajtoltak, a táv második felében javítottak és a fehéroroszok, valamint a spanyolok mögött megszerezték a még éppen finálét érő pozíciót. Idejük 1:30.099 perc volt. Az 1000 m-es döntőt pénteken, az 500-ast pedig szombaton rendezik a férfi kajak ketteseknél.

A kajak egyesek 500 m-es versenyében érdekelt Vereckei Ákos a csütörtöki középfutamban folytathatja szereplését a pekingi olimpián. A magyar lapátforgató első lett előfutamában, ahonnan azonban nem lehetett egyből a döntőbe jutni. A 12 közül ez volt az egyetlen szám, amelyben a sok nevező (29) miatt az előversenyekből senki nem kvalifikálhatta magát egyenes ágon a végjátékba, így a keddi küzdelmek a jobbaknak bemelegítésül szolgáltak, a leggyengébbek viszont elbúcsúztak.

Az ebben a számban háromszoros vb- és ötszörös Eb-első Vereckei - aki hétfőn, az 1000 m-es négyes tagjaként már bejutott a fináléba - előbbi csoportba tartozott, Sao Tome és Principe-i, elefántcsontparti és szenegáli riválisának megelőzése nem okozhatott gondot számára, futamából az első hat jutott ugyanis a következő fordulóba. A magyar klasszis amúgy gyakorlásként azért nagy csatát vívott az ausztrál Ken Wallace-szal, a svéd Anders Gustafssonnal és a lengyel Marek Twardowskival, s végül elsőként haladt át a célvonalon. Folytatás csütörtökön.

"Fontos volt, hogy megnyerjem a futamot. A legjobb időt akartam evezni, ez éppen csak nem sikerült, a kanadai Adam van Koeverden kicsit jobbat ment nálam, de azt hiszem, neki még inkább hátszele volt, nekünk pedig forgott a szél. Tehát messzemenő következtetéseket nem lehet leszűrni. Nagyjából azt éreztem edzéseken is, amit itt most, hogy jó formában vagyok, s nekem ez egy igen kiváló idő" - mondta Vereckei.

A Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály kenukettes a csütörtöki középfutamba jutott 500 méteren, miután előfutamában hatodik lett.

Hozzászólások