Katasztrofális lovaglás, szertefoszlott remények öttusában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyik magyar résztvevőnek sem sikerült jól teljesítenie a lovaspályát a pekingi olimpia férfi öttusaversenyében, ezzel mindketten messze kerültek az élmezőnytől: Horváth a 16., Balogh a 20. a 14 órakor kezdődő futás előtt.


Ez az olimpia nem a miénk... Horváth szedi össze az akadály léceit
© MTI - Földi Imre
Kettejük közül elsőként a három szám után tizenötödik helyezett Balogh Gábor lovagolt, de alkalmi társával, Pupuval nem mindig volt összhangban. Eleinte összeszedettnek tűnt ugyan a közös produkció, később azonban leesett a rúd a 4-es, majd 6/a akadálynál, aztán a nyolcasnál a ló hirtelen megtorpant, Balogh pedig nagyot bukott előre. Később lejött még a 11-es és a 12/a elem egyik rúdja, meg volt még időtúllépés is, mindezzel együtt pedig 852 pontot ért a lovaglás.

A negyedik szám előtt hetedik Horváth Viktor sem járt sokkal jobban, Csaocsao lehúzta a 4-es, aztán a 6/a és a 6/b akadályt, a 10-esnél pedig az utolsó pillanatban megállt, így Horváth is leesett. Később még a 11-es és a 12/a erőkifejtés sem sikerült hibátlanul, ehhez jött az időtúllépés, a végeredmény pedig 896 pont. 

A telivér lovakkal jó pár versenyzőnek meggyűlt a baja, s az is nehezítette az öttusázók dolgát, hogy a Nemzeti Sportközpont stadionjában kialakított pályát kiadós eső áztatta fel. Rengeteg rontás volt, szép számmal akadt rombolás, kitörés, bukás - a francia John Zakrewskit meg is taposta lova -, többen pont nélkül jöttek le a pályáról.

A legjobban a cseh Michal Michalik lovagolt (1172 pont), őt a litván Andrejus Zadnieprovskis (1168) és a mexikói Oscar Soto (1160) követte. Horváth 25., Balogh 27. lett ebben a tusában.

"Tudtuk előre, hogy nehéz lesz a lovasverseny, de elméletileg ez számunkra kedvező kellett volna, hogy legyen. A történtek dacára is állítom, hogy a magyarok a legjobb lovasok a mezőnyben, most viszont nem tudták megoldani a feladatukat. Erre nincs magyarázat" - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.


2008-AS NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK, PEKING

ÖTTUSA, FÉRFIAK, eredmény négy szám után:
1. Andrej Mojszejev (orosz) 4584 pont
2. Csien Csen-hua (kínai) 4532
3. Edvinas Krungolcas (litván) 4476
4. Dmitro Kirpuljanszkij (ukrán) 4420
5. Michal Michalik (cseh) 4408
6. Andrejus Zadnieprovskis (litván) 4384
...16. Horváth Viktor 4160
...20. Balogh Gábor 4068


Hozzászólások