A citrusfélék legfiatalabb tagját legelőször 1750-ben azonosították „tiltott gyümölcs”-ként, a növénytan 1948 óta különbözteti meg a pomelótól, annak és a narancsnak véletlen hibridjeként könyvelve el. A köztudatba grépfrútként épült be, mivel termése szőlőfürt-szerűen csüng le az olykor 15 méter magas fáról. Az egyik legnagyobb citrusféle, átmérője a 10-18 centit is elérheti.
A grépfrút tipikus reggeli gyümölcs: lehűtve, kettévágva, kikanalazható. Adható hozzá barnacukor, vagy egy kevés méz. Íze fahéjjal, szerecsendióval és szegfűszeggel fokozható. Általában nyersen fogyasztják, szirupban tartósan eláll. Bizonyos helyeken lekvárt és bort is készítenek belőle. Magas C-vitamin-, tápanyag és szervessav-tartalma miatt kitűnően javítja az étvágyat, vacsoraidőben forró előételként tálalják, roston sülve, édesítve, koktélcseresznyével körítve.
A gyümölcs héja kandírozva kitűnő pektin forrás a koleszterinszint csökkentéshez, olajkivonata gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcslékeverékek, limonádék, teák ízesítője lehet. A belső, fehér hártya értékes összetevője lassítja a gyomor-, bél-, tüdő-, mell-, és prosztata-rák kialakulását. Magkivonata természetes antibiotikus anyagokat tartalmaz.
Amellett, hogy fogyókúrák egyik alapeleme, a grépfrút javítja a szervezet regeneráló-képességét, a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmét, megóvja a lelket a letargiától, a torkot a kiszáradástól. Kivonatának néhány cseppje megújítja az önbizalmat, illata serkenti az agy jobb féltekét, javítja a memóriát és segíti a koncentrációt. Aromaterápiás alkalmazása a kimerültség, a szellemi fáradtság, az emésztési zavarok, és a narancsbőr ellen csodaszer. Magkivonata sikeresen alkalmazható lábgomba, ekcéma, tyúkszem, rovarcsípés, szemölcs, fogszú, korpa ellen.
Hozzávalók:
- 4 grépfrút
- 30 dkg málna, vagy más, hasonló gyümölcs
- 3 evőkanál méz
- 3 deciliter tej
- 2 tojás
- fél tasak pudingpor
- aprított mandula
- rum vagy tojáslikőr
Elkészítés: A grépfrútot leforrázzuk, megtöröljük, tetejét levágjuk, belsejét kiszedjük, az üres héjat félretesszük, a végén ebbe töltjük vissza a gyümölcsvelőt. A gyümölcshúst megszabadítjuk a hártyáktól és a magoktól, összekeverjük a málnával, a mézzel és a rummal vagy a likőrrel. A tejből és a pudingporból pudingot készítünk, hozzákeverjük a két tojás sárgáját, a fehérjéből némi cukorral kemény habot verünk, mindezt még melegen, jól összekeverjük. A gyümölcskoktélt beletöltjük a grépfrútokba, tetejét leöntjük a vaníliás szósszal, tetejét mandulával díszítjük, majd két órára hűtőben állni hagyjuk. Energiatartalma adagonként 264 kcal/1108 kJ.