Egyre több az ételallergiás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Napjainkban a népesség 10-30 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben, és a leggyakoribbak egyike a táplálékallergia - hangzott el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az előadásán.

Folyamatosan nő a táplálékallergiában, illetve érzékenységben szenvendő betegek száma. Ennek ennek egyik oka az iparosodás, a növekvő környezetszennyezés, a növényvédő szerek, az élelmiszerek előállításánál és tartósításánál alkalmazott eljárások mellett a diagnosztikus lehetőségek bővülése – mondta előadásában Ágoston Helga dietetikus.

Az elmúlt évszázadok során nagy változáson ment keresztül a növénytermesztés, az állattenyésztés és az élelmiszerek feldolgozása – folytatta a szakember. Ennek előnye, hogy új fehérje-, zsír-, ásványi anyag- és vitaminforrások birtokába juthat a fogyasztó. A hátránya viszont, hogy azok az élelmiszerek, amelyek teljesen újak a szervezet számára, további allergiák kialakulására adnak lehetőséget, mivel ezekkel az anyagokkal szemben a generációk során nem tudott tolerancia kialakulni.

A csecsemő és kisbaba korban leggyakrabban a tej-, tojás- és szója okoz allergiát, ezek egy része azonban felnőtt korra kinőhető. Azonban vannak olyan ételek, ilyenek például az olajos magvak, amelyek egy életen át okoznak allergiát, és a velük szembeni túlérzékenység nem csökken a korral.

Az allergiásoknak arra feltétlenül figyelniük kell, hogy szervezetüknek szüksége van a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre attól függetlenül, hogy bizonyos ételeket nem fogyasztanak, ezért megfelelő tápanyag összetételű étrenddel ezt biztosítaniuk kell. Ennek érdekében azokat az élelmiszereket, élelmiszercsoportokat, amelyeket nem fogyaszthatnak, olyan egyéb élelmiszerrel kell helyettesíteniük, amelyek a "kieső" tápanyagot pótolják. Például ha valaki nem fogyaszthat tehéntejet, tejterméket, helyette olyan élelmiszert kell fogyasztania, amely kalciumot és állati fehérjét tartalmaz, hogy szervezete megkapja ezeket a tápanyagokat.

Fontos, hogy az ételallergiások arra is odafigyeljenek, hogy a fogyasztható élelmiszereket minél változatosabban készítsék el, mert így számukra sem lesz unalmas az étrend. Sokak szerint a megfelelő ételek drágák, de a szakemberek arra bátorítják az allergiásokat, hogy saját készítésű élelmiszert fogyasszanak, ami olcsóbb a bio- és reform boltban kaphatóknál.

Az Allergia Adatbank Alapítvány által kiadott zöld füzet pedig azoknak nyújthat nagy segítséget, akik nehezen igazodnak el a boltok polcain kínált élelmiszerek között: a kilenc leggyakoribb allergén komponenstől illetve intolerancia faktortól mentes élelmiszerek és a gyártó cégek listáját tartalmazza – ajánlották a hallgatóság figyelmébe az előadók.