A betegségeket a gyógyszergyárak "gyártják"?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyógyszergyárak újabb betegségek kitalálásában érdekeltek, hogy így még több készítményt adjanak el – figyelmeztetett egy kutatócsoport.

Az ausztráliai Newcastle tudósai szerint a gyógyszergyárak kitalálnak betegségeket, illetve betegségként, vagy legalábbis kezelendő állapotként állítanak be olyan normális állapotot, mint például a klimax – olvasható a BBC honlapján.

A Public Library of Science Medicine szakmai újságban megjelent cikk két szerzője, David Henru és Ray Moynihan úgy véli, hogy hamis az erőfeszítés, amely az Egyesült Államok közvéleményét igyekszik meggyőzni arról, hogy a nők 43 százaléka szexuális zavarokkal küzd. Nem tartják betegségnek ezen kívül a csontritkulást, vagy a magas koleszterinszintet sem.

Szerintük a gyógyszeripar így próbál meg még több készítményt piacra dobni és eladni, a különböző betegségekről szóló, a gyógyszergyárak által finanszírozott reklámkampányok pedig elsősorban nem a tájékoztatást, hanem a gyógyszerek népszerűsítését célozzák meg.

Henru és Monihan arra kérte az orvosokat, a betegeket és a támogatói csoportokat, hogy jobban figyeljenek valós állapotukra és arra, hogy valóban szükséges-e a gyógyszeres kezelés.

Richard Ley a Brit Gyógyszerész Kamara képviselője szerint nem igaz, hogy a gyógyszeripar kitalálna betegségeket. "Minden orvos szabadon dönthet arról, hogy milyen kezelést javasol a betegének, ezt nem mi határozzuk meg" – tette hozzá.