Az édes íz szeretete az ember vele született tulajdonsága. Az édességeknek évszázados kulturális hagyományai vannak, a desszertek és a csokoládé ajándékozása a szeretet, a hála és a jutalmazás kifejezésének elfogadott formája. Az édesipari termékek közül az egyik legnagyobb múltra visszatekintő és legkedveltebb édesség a csokoládé. A csokoládéitalt, a kakaóbab őrlemény mézzel, fűszerekkel (vanília, bors, fahéj), és vízzel készült elegyét a maja és az azték kultúrában csak a társadalom kitüntetett férfi tagjai, magas rangú állami hivatalnokok, kiváló harcosok és papok ihatták.
Az egy főre jutó évi csokoládéfogyasztás az USA-ban 4,6 kg, Hollandiában 7,7 kg, míg Magyarországon 3,95 kg. Az európai átlag 6,54 kg, Svájc csokoládéfogyasztása viszont kiemelkedő, évi 10,1 kg/fő.
Finn kutatók szerint vidámabbak és kiegyensúlyozottabbak azok a babák, akiknek anyja a várandósság ideje alatt több csokit evett. A kakaóbab több mint 500 különböző aromát tartalmaz, így különlegesen összetett az ízhatása. A csokoládét évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon, mivel olyan vegyületet tartalmaz, melyet a szerelmes ember agya is termel, de a kísérletek azt mutatják, hogy legalább 4 ezer szelet csokoládét kellene elfogyasztani ahhoz, hogy vágyfokozó hatása érvényesüljön.
A kozmetikai ipar már régóta alkalmaz a kakaóvajat, mivel az ezzel készült termékek tisztítják, ápolják és védik is a bőrt. Hamarosan azonban a szépségápolás egyik főszereplőjévé is válhat a kakaóvaj, hiszen nagyon gazdag teobrominban, amely a koffeinhez hasonlóan serkenti a zsírégető folyamatokat, így fontos összetevője a fogyasztó és zsírégető krémeknek.
Már több mint 15 éve kutatja egy nemzetközi vállalat-csoport a kakaóban rejlő táplálkozási és gyógyászati lehetőségeket, kiderült például, hogy a kakaóban is megtalálható flavonoidok egy fajtájának kutatása közelebb hozhatja a szív- és érrendszeri megbetegedések étrendi kezelését, s a flavonoidok gátolják az öregedésért is felelős szabad gyökök képződését.