Alvászavart kezelő készülék a szívbaj ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A folyamatos pozitív légnyomást biztosító (CPAP) eszközökkel történő kezelés bizonyos esetekben megoldást jelenthet a szövevényes szívproblémákra, mely gyakori az obstruktív alvási apnoéban szenvedő pácienseknél – állítja egy belga tanulmány.

Alvási apnoe

Az obstruktív alvási apnoe szindróma nem más, mint a légzés rövid idejű leállása az alvás alatt. Specifikus, alváshoz kötött betegség, mely alvásóránként több mint 5 alkalommal fellépő légzéskimaradás révén mikroébredéseket eredményez. A fiziológiás alvás ritmusa így széttöredezik, ami kihat az anyagcserére, valamint a szervezet átmeneti, súlyosabb esetben tartós oxigénhiányához vezet. Megfelelő kezelés hiányában a betegség egyre súlyosabb lesz, végül visszafordíthatatlan stádiumba kerülhet.

Az antwerpeni egyetemi kórházban 25 alvási apnoés (légzéskihagyásos) beteget kezeltek hat hónapon keresztül a CPAP-s módszerrel. A kutatók a kúra előtt a pácienseknél gyenge vagy normál szívfunkciókat mértek, amely magas vérnyomással, magas szívfrekvenciával, megnagyobbodott jobb kamrával, gyenge szívmunkával, alacsony szívveréssel is társul. A hathónapos éjszakai CPAP-kezelés képes sokat visszafordítani ezekből a tünetekből, ám nem minden páciensnél. Amellett, hogy a kutatók jelentős csökkenésről számoltak be a fokozott nappali aluszékonyság tekintetében is, leszögezték: a kardiológiai eszköz, bár nem minden betegnél, de hatásos.