A vörösbor elpusztítja a veszélyes szabadgyököket. Inni kell, ha meghalunk is... |
A civilizált világban az emberi szervezetet érő hatások gyorsítják az öregedést, és károsan befolyásolják az egészségi állapotot. Ezen hatásoknak egy részét (így a levegőszennyezést, a munkahelyi stresszt) nehéz kiküszöbölni, ám megfelelő életmóddal, táplálkozással van mód tenni valamit az egészség megóvása érdekében.
A szabadgyökök szerepe elsősorban abban rejlik, hogy védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. Tevékenységüket úgynevezett védelmi rendszer ellenőrzi, ám ha ennek működésében zavar támad, túlzottan elszaporodhatnak a szabad-gyökök, s ezek végül károsíthatják a DNS-t, a szervezet fehérjéit.
A túlzott szabadgyök-képződésnek – az élettannal foglalkozó szakemberek szerint – számos oka lehet: a szervezet immunrendszerének gyengülése, a környezeti ártalmak: sugárzás, légszennyező anyagok erőteljes jelenléte, a túlzott alkoholfogyasztás, az ételkészítés során túlhevített olaj, a dohányzás, a kimerítő testedzés, a gyulladásos folyamatok.
A szabad gyökök elszaporodásának hatására a szervezetben idegrendszeri zavarok, keringési-, szem-, tüdőbetegségek, tumorok alakulhatnak ki, megindulhat az idő előtti öregedés folyamata. A szervezetben felhalmozódott felesleges szabad gyökök károsíthatják a sejteket, viszont az antioxidánsok ezt a negatív folyamatot megakadályozhatják.
A növényi táplálékokban lévő antioxidánsoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának megakadályozásában.