© Dripnet |
A kutatócsoport egyik tagja, Szolcsányi János professzor már korábban is foglalkozott a kapszicinnel, nevéhez több, a hatásmechanizmussal kapcsolatos felfedezés is kötődik. Néhány hónappal ezelőtt az MTV Delta című műsorának nyilatkozva elmondta, hogy új kutatási eredményeik olyan fájdalomcsillapító kifejlesztéséhez vezethetnek, amely nem a központi idegrendszerben, hanem keletkezési helyén, az idegvégződésekben blokkolja a gyulladást.
Kutatócsoportjával már a 80-as évek közepén felismerte, hogy ha úgynevezett neurogén-gyulladást keltenek a szervezetben, akkor az érintett idegvégződésekből nemcsak gyulladáskeltő, hanem gyulladásgátló anyagok is felszabadulnak és ezek az érpályán keresztül eljutnak a test távolabbi részeibe is – hangzott el a műsorban. Jó néhány évnyi kutatómunka során kiderült, hogy az idegvégződésekből felszabaduló gyulladáscsökkentő anyag a szomatosztatin. Dr. Pintér Erika, a kutatócsoport tagja szerint ez a természetes gyulladáscsökkentő anyag áll az akupunktúra hatásának hátterében is. Ha az akupunktúrás tűkkel bizonyos pontokat megszúrnak, akkor megkapja az idegvégződés azt az ingert, amitől fölszabadul belőle a gyulladásgátló anyag, pl. a szomatosztatin. Ez bekerülve a vérkeringésbe csillapítja a fájdalmat.
A szomatosztatin mégsem alkalmas gyógyszerjelölt – hangzott el a műsorban. Nagyon gyorsan elbomlik a szervezetben, a hormonháztartásra és bélrendszerre gyakorolt mellékhatási is számottevőek. A kutatók célja egy, a szomatosztatinhoz hasonlóan működő anyag kifejlesztése, amely szájon át adható és mellékhatásoktól mentes. Ez megoldást jelenthetne például a krónikus izületi gyulladásban, a cukorbetegség szövődményeiben szenvedő betegek részére. Ezen kívül számításba jöhet daganatellenes szerként is – mondják a kutatók.
© sxc.hu |
A népi orvoslásban a csípős paprikát a rossz emésztés, gyomor- és bélpanaszok esetén ajánlják. Felgyorsítja az anyagcserét. Régen használták szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, sőt baktériumok ellen is. Fogfájás-csillapítóként is alkalmazták: paprikakoncentrátumot cseppentettek vattára, vászonra, és a fájó fogra tették. Fejfájásra, reumára is használták, mert „kikapcsolja”a fájdalomérzetet, a hatás azonban csak átmeneti.
A paprika paradicsomhoz hasonlóan többféle bioflavont is tartalmaz, ezek pedig a rákos megbetegedések megelőzését is szolgálhatja, mert semlegesíti a szabadgyököket.
Kozmetikumként is alkalmazzák a bőrgyulladások kezelésére. Fogyasztó testkezelésnél alkalmazott készítményeknek is lehet erős paprika tartalmuk, mert a hozzáértők szerint ez feloldja az erekben lévő keményedéseket, lerakódásokat.
Pszichológusok szerint az erős paprika csípős ízének hatására az agyban endorfin szabadul fel. Ez a hormon felelős a boldogságérzetért, és a fájdalomérzet csillapodásában is szerepet játszik. A fűszernövényként népszerű növény a népi orvoslásnak és a házi patikáknak is nélkülözhetetlen szereplője ma is.
Tévhit, hogy árt a gyomornak és gyomorfekélyt okoz – értesít a vital.hu. Nagy mennyiségben, ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de eközben a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, amely a gyomornyálkahártyának védelmet nyújt az izgató anyagok (pl. savak, aszpirin, alkohol) ellen. Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban. Megfázáskor is gyakran ajánlják a betegeknek az erős paprikát. Enyhíti a torokgyulladást, és az orrduguláson is segít, mert felhígítja az orrmelléküregben megtapadt nyákot. Fertőtlenítő hatását is gyakran emlegetik.
Ma már kapszicin tartalmú krémeket is alkalmaznak cukorbaj okozta idegkárosodára, végtagfájdalmakra vagy migrénre. Övsömör és herpeszvírus esetén is ajánlják az ilyen készítményeket.