Évente ötvenezer áldozata van a passzív dohányzásnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A 2005-ös adatok szerint tavaly a passzív dohányzás következtében csaknem ötvenezren hunytak el az Egyesült Államokban. A tüdőrákos és a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a passzív dohányzás hirtelen bölcsőhalt is okozhat.

A passzív dohányzás tavalyi ötvenezer amerikai áldozatából háromezren tüdőrák következtében haltak meg, 46 ezren szív-és érrendszeri betegségek miatt távoztak az élők sorából, és az orvosok ezzel hozták összefüggésbe a hirtelen bölcsőhalál 430 esetét is.

A füstmentes környezetben élőkkel szemben 30 százalékkal magasabb a tüdőrák kifejlődésének kockázata azoknál, akik a nikotin rabjával kötik össze életüket - olvasható egy orosz egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.
  
A nemdohányzó amerikaiak legkevesebb 60 százaléka szenvedi meg mások szenvedélybetegségét, belélegezve a dohányfüstben található körülbelül félszáz rákkeltő vegyületet - közölte Richard Carmona, az Egyesült Államok vezető sebésze. A passzív dohányzásnak körülbelül 22 millió gyermek is szenvedő alanya, akikre különösen kártékonyan hat a füst, vérükben kétszer akkora a káros nikotinszármazékok szintje, mint a felnőttek esetében.

A dohányzóhelyek kijelölése nem védi meg teljesen az embereket a nikotin kártékony hatásától. Richard Carmona szerint a dohányzás nyilvános helyen való betiltása révén már az első évben 1500 szívinfarktus és 360 stroke lenne megelőzhető. A csökkenő egészségügyi kiadások révén 49 millió dolláros, azaz 11 milliárd forintos megtakarítást érhetnének el ezzel.