Ehető HIV-vakcinán dolgoznak orosz kutatók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orosz kutatók olyan génmódosított paradicsomot állítottak elő, amely a gyakorlatban ehető oltóanyagként funkcionál, védettséget biztosítva a HIV-vírus és a fertőző májgyulladás kórokozója ellen.

Irkutszkban, a Szibériai Növényélettani és Biokémiai Intézetben 2001-ben kezdődtek a kísérletek, amelynek során Rjurik Szaljajev professzor munkatársaival nemcsak ehető, hanem ízletes oltóanyagot kívánt előállítani - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

© sxc.hu
A tudósok egy mikroorganizmus, az Agrobacterium tumefaciens segítségével juttatták be a paradicsomba a két vírus DNS-fragmenseinek mesterséges kombinációját. A paradicsom válaszul olyan fehérjéket termelt, amelyek a zöldség elfogyasztása után a szervezetben megindították a két vírus elleni antitestek termelését. Állatkísérletekben az egerek vérében kimutatták az ellenanyag jelenlétét.

Az ehető oltóanyagnak számtalan előnye van - olcsó és egyszerű az előállítása, ráadásul proteinjei meggátolják idegen fehérjék bejutását a véráramba. Az irkutszki tudósok a közelmúltban beszámoltak az ehető vakcináról egy nemzetközi kongresszuson is, amelyet a fertőző betegségekről tartottak a közelmúltban Lisszabonban.