A vérzsírok csoportjába tartozó koleszterin fontos membránalkotó lipid, szerepet játszik a nemi hormonok termelésében, nélkülözhetetlen az új szövetek előállításában, alkotóeleme az emésztéshez szükséges epesavaknak . A D-vitamin előállításához is elengedhetetlen. Testünk szükségleteit fedező részét szervezetünk állítja elő, a többit táplálékunkból nyerjük. Mivel majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható, ügyelnünk kell az így felvett mennyiségre.
A koleszterin vízben rosszul oldódik, vérkeringésünkben a szemcsék továbbjutását fehérjeburkok, lipoproteinek segítik elő, melyeket sűrűségük alapján – alacsony: LDL és magas: HDL – különböztetünk meg. A koleszterin szintjében bekövetkező változások befolyásolhatják életfunkcióinkat; az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke hírnökei lehetnek.
A jó
A fehérjeburkok közül a magas sűrűségű lipoproteinek (high density lipoprotein, HDL) a felesleges koleszterint szállítják a sejtektől a májba. Hasznosak, mivel az érfalban már lerakódott koleszterint is képesek felvenni. A májba jutott koleszterinből többek között epesavak képződnek, amelyek a táplálék emésztését segítik elő, valamint kiválasztódnak a szervezetből . Kutatások szerint az alacsony HDL-szint gyakran szív- és érrendszeri szövődményeket jelez előre.
A rossz
A lipoproteinek közül az alacsony sűrűségűek (low density lipoprotein, LDL) a májból a sejtek számára – felhasználásra – szállítják a koleszterint. Ha túl sok kerül a véráramba, a felesleges LDL-szemcsék a falósejtek révén beépülnek az erek falába, beszűkítve azokat akadályozzák a szövetek vérellátását. Ezt az állapotot hívjuk érelmeszesedésnek, melynek későbbi következménye lehet például a szívinfarktus.
A csúf
A táplálékkal felvett zsírok, valamint testünk zsírszöveteinek legfőbb alkotórészei a trigliceridek. Szervezetünk egyik legnagyobb energiaforrása, melyet cukrokból és szénhidrátokból is elő tudunk állítani. A triglicerid emelkedett szintje magas LDL-, és alacsony HDL-szinttel jár, amely egyet jelent az érelmeszesedéssel. A laborértékek elemzésekor nem hagyható figyelmen kívül a jó és a rossz koleszterin aránya, mely nem lehet magasabb 3,5-nél.
Mit tehetünk?
© Dripnet |
Fő a koleszterintudat
A növényi olajok óvják az érfalat, jól használhatók a koleszterintudatos táplálkozásban. A csíraolajok a többszörösen telítetlen zsírsavak mellett sok értékes védőanyagot tartalmaznak, amelyek megakadályozzák az oxidációt is. A természetes védőanyagok egyike az E- vitamin, de a csíraolajok más értékes hatóanyagokat is tartalmaznak: például a kukorica-csíraolaj esszenciális linol- és linolensavakban gazdag. Az étkezéseinkből ne hagyjuk ki a halat sem: magas fehérjetartalma mellett szervezetünk számára komoly jód- és halolaj-forrást jelent.