Zeller, petrezselyem, hagyma |
Egyes zöldség- és fűszernövények nem csupán ízjavítók, hanem hatóanyagaik révén erősítik a káliumnak és a magnéziumnak a szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatását. Az ernyősvirágzatú növények - sárgarépa, zeller, pasztinák – olyan antioxidánsokat (például béta-karotin, regeneráló flavonoid, C-vitamin) tartalmaznak, amelyek megakadályozzák az LDL, vagyis a rossz koleszterin lerakódását a koszorúerekben. Fogyasszuk bátran a zellert vérnyomáscsökkentő, a petrezselymet pedig vizelethajtó hatása miatt is. A vírusölő fokhagyma és a vöröshagyma csökkentik a vérlipid-szintet csakúgy, mint a paprikaőrlemény, ezért érdemes ezeket a finomságokat is felhasználni ételkészítés során. Azt se felejtsük el, hogy a babér és a lestyánlevél elősegítik az emésztést és a koleszterin-ürítést. |
Dr. Shelton Thomas, virginiai szívspecialista szerint a koleszterin rejtett módon befolyásolja az egészséget. „Megnézzük valakinek a vérét, hogy lássuk, az erei mit csinálnak” – nyilatkozta a Fortune magazinnak. „Azonban ha a koleszterin-szintje normális, ám a kalcium-értéke magas, egyértelmű, hogy lerakódásokkal teli az érfala.” Egy egyszerű szívvizsgálat során gyorsan és fájdalommentesen kimutatható a kalcium-szint.