© sxc.hu |
A kutatásban részt vett alanyok között 40 százalékkal volt alacsonyabb az ARM kialakulásának gyakorisága, amennyiben hetente egyszer fogyasztottak halat, szemben azokkal, akik ritkábban, mint havonta. Azok között, akik hetente háromszor fogyasztottak halat, elenyésző volt a betegség előfordulása.
A kutatók más zsírokkal kapcsolatban is találtak bizonyítékokat. Azok között, akik alacsony mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírokat vittek be a szervezetükbe – ilyet tartalmaz például az olívaolaj – szintén növekedett a betegség gyakorisága. Más zsírokkal kapcsolatban, amelyeknek mérsékelt fogyasztása ajánlott – ilyen a vaj –, nem mutattak ki összefüggést az ARM-mel.
Az omega-3 zsírsavban gazdag táplálkozás a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a túlsúlyosság kialakulása ellen is védhet – mondják a kutatók.