Melyik járművön a legjobb aludni?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

A vonaton a legpihentetőbb az alvás - vélik orosz kutatók. Az alvás nemcsak a pihenés, de a napközben szerzett információ feldolgozása szempontjából is nélkülözhetetlen, javítja a memóriát és csökkenti a stresszt. A rendszeres alváshiány krónikus betegségek, mindenekelőtt szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához vezet - olvasható egy orosz egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.

Az Orosz Tudományos Akadémia Ökológiai és Evolúciós Kutatóintézetének munkatársai 500 önkéntes részvételével végeztek alváskutatásokat. Vizsgálataik kimutatták, hogy legjobban a távolsági vonatokon lehet aludni, s az utas annál jobban kipiheni magát, minél távolabbi az úticélja.

A hajó ugyancsak kedvez a pihentető alvásnak. Hajó alatt a komótosan haladó vízi alkalmatosságok értendők, s semmi szín alatt száguldó társaik. A kutatók szerint a gyorsaság egyébként is károsan befolyásolja a szervezet regenerálódását.

Éppen ezért a gyorsan mozgó járművek közül a személyautó a legalkalmatlanabb arra, hogy az ember nyugodtan pihenjen. A gyorsaságnak, a gyakori irányváltásoknak és a folyamatos rázkódásnak köszönhetően ugyanis a fej le-lebillen, a nyak és a test pedig elmerevedik.