Minden tizedik mentősnek távoznia kell

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Azonnali hatállyal tíz százalékkal csökkenti létszámát az Országos Mentőszolgálat. Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa szerint ki kell venni az SZDSZ kezéből az egészségügyet, míg Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint a létszámcsökkentés után jobb lesz a mentőellátás. A szakszervezet az ágazati egyeztetést hiányolja.

Győrfi Pál a mentőszolgálatoknak küldött hírlevelében azt írja, hogy a létszámcsökkentés 734 dolgozót érint. "(...) az intézkedés és annak végrehajtása az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alapfeladatának, mentési, sürgősségi betegellátó funkciójának erősítését, mint elsődleges fontosságú szempontot veszi figyelembe."

A főigazgató lemondott
Lemondott tisztségéről Takács Zoltán, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója. A Magyar Televízió Az Este című műsorához eljutatott közleménye szerint "a magyarországi mentés és betegszállítás jövőjével kapcsolatos miniszteri döntéssel nem tud egyetérteni".
A hír folytatása itt!
Az intézkedés része annak a folyamatnak, amely az állami mentőszolgálatot egy valóban az alapfeladatára koncentráló, sürgősségi betegellátásért felelős, hatékony szervezetté alakítja. A létszámcsökkentés végrehajtásának előkészítése megkezdődött, a dolgozói érdekképviseletekkel kapcsolatos egyeztetési kötelezettségeit a szervezet betartja - közölte Győrfi Pál.

Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa szerint a mentőszolgálat eddig is nehezen tudott eleget tenni az elvárásoknak, kevesebb emberrel azonban nem lehet több és jobb minőségű munkát végezni. A politikus felháborítónak tartotta a létszámleépítést, és úgy vélte, hogy "sürgősen ki kell a szabad demokraták kezéből az egészségügyet venni mielőtt teljesen tönkreteszik". Most már elérkeztünk oda, hogy a nemzeti radikalizmus minden törvényes lehetőségét igénybe kell venni, hogy a nemzeti intézményeinket megvédjük - hangsúlyozta a volt egészségügyi miniszter.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter elmondta, hogy az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) bizonyos feladatok megváltoznak ugyan, de ezek a sürgősségi mentés feladatkörét nem érintik. "Jobb lesz a mentés, hiszen több forrás marad ott, a létszámot ugyan csökkentjük, de a megtakarítás ott marad a mentőknél, ennek következtében jobb lesz a mentőellátás" - fogalmazott Molnár Lajos.

A tárcavezető hozzátette: nincs összefüggés a kormányzati intézkedések és a mentőszolgálatnál történő létszámleépítések között. Ősztől a tervek szerint a feleslegessé vált betegszállító kocsikat átadják a kórházaknak, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza majd ezt a fajta betegszállítást, ami megfelel az európai gyakorlatnak. "Hiszen a kórház tudja a legjobban, mikor kell egy beteget kezelésre szállítani, és (...) mikor kell hazaszállítani" - fogalmazott a miniszter.

Az egészségügyi miniszter 2006. július 28-án az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló kormányhatározatban foglaltak előkészítése érdekében - a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt figyelembe véve - rendelte el az Országos Mentőszolgálat létszámának azonnali hatállyal történő csökkentését.