© sxc.hu |
Az amerikai felnőttek 65 százaléka túlsúlyos, az elhízás világméretű problémája pedig a magyar lakosság 60 százalékát érinti közvetlenül. Főként a tengerentúlon ennek kiváltó okaként mindinkább az éttermek óriásméretű ételeit emlegetik, ezt kezelendő, „kalóriatudatos” rágcsálnivalót kínálnak, mint a fogyasztás mérésének kényelmes módját.
Azonban a Pennsylvania-i Állami Egyetem a korlátozott adagok hatásával kapcsolatban különböző adagokat vizsgált számos felnőtt kutatási alanynál. Noha mindannyian ugyanazt az ételt kapták, a nagyobb adagokat fogyasztók átlagosan 22 százalékkal több kalóriát égettek el. A rágcsálás esetében a száz kalória egy könnyen megjegyezhető szám, amit 20 percnyi mérsékelten megerőltető tevékenységgel el lehet égetni. Azonban a dietetikusok óvatosságra intenek, szerintük a magas szinten feldolgozott keményítő és cukortartalmú ételek legtöbbje nem kifejezetten tápláló és még hevesebb vágyat kelthet a rágcsálás iránt, ami az éhes csámcsogókat még több adag fogyasztására sarkallhatja.
„Néhány embernek segítenek a kis kiszerelésű csomagok kordában tartani rágcsálási szokásaikat” - mondta Susan Roberts, a bostoni Tufts Egyetem energia anyagcsere laboratóriumának vezetője. De mások számára a kimért adag elfogyasztása „egy vagy több újabb csomag nyitásával végződik.” Roberts hozzátette, hogy nem létezik egy mágikus kalóriaszám, amely mindenkit boldoggá tenne. Az egyik diétázónak 80 kalóriára van szüksége, míg a másiknak 150-re.