Az alacsony rostfogyasztás emésztési panaszokat idézhet elő, de összefüggésben állhat a koszorúér-elváltozások és a diabétesz kialakulásával is - hangzott el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legutóbbi előadásán.
Rostok és vitaminok © sxc.hu |
A rostokat több mint 50 éve határozták meg a növényi sejtfalat alkotó emészthetetlen anyagok összességeként. A definíciót 2001-ben azzal egészítették ki, hogy a ballasztanyagok elősegítik a jó bélműködést, és hozzájárulnak a vér koleszterin- és cukorszintjének csökkenéséhez.
A 2005-ben megjelent tápanyagtáblázat az ajánlott rostmennyiséget 27-40 grammban határozza meg, de ezt a felmérések szerint a magyar lakosság fogyasztása nem éri el. Szakemberek ezért tartják fontosnak szorgalmazni a növényi táplálékok (gabonafélék, zöldség, gyümölcs) bevitelének növelését. A legtöbb növényi táplálékban a rostok mindkét fajtája fellelhető. Az úgynevezett oldhatatlan típust - a cellulózt, hemicellulózt, lignint - a szervezet enzimjei nem tudják lebontani, így az ilyen rost változatlanul halad végig a bélcsatornán. Ez a fajta található a búzában, kukoricában, rizsben. Az oldható rostok (pektin, nyák, laktulóz, inulin) - amelyek a vastagbélben lévő baktériumok hatására egyszerűbb vegyületekké alakulnak át - a legtöbb gyümölcsben, hüvelyesben, leveles zöldségben és a zabban megtalálhatók.