A hatékony fogyókúra titka

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ausztrál kutatócsoport jelentése szerint az alacsony glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátokban gazdag diéta hatékonyabb lehet a lerakódott zsírtömegek csökkentésében, mint a magasabb besorolású szénhidrátokból álló vagy akár a fehérjékben gazdag étrendnél is.

© Dripnet
A Newsmax.com cikkében olvasható, hogy a glikémiás index eredetileg a cukorbetegek számára készült szénhidrát-besorolás, ahol az alacsony értéket a vércukorszintet lassan és kevésbé megemelő, magas indexet a vércukrot gyorsan és jelentősen megnövelő tápanyagok kapták. Általában alacsony pontszámot érnek el a teljes kiőrlésű gabonafélék, míg például a finomított fehércukor magasat.

Egy a Sydney Egyetemen végzett kísérletben Dr. Jennie Brand-Miller csapta 129 túlsúlyos 18 és 40 év között pácienst vizsgált 12 héten keresztül, melyek közül véletlenszerűen kiválasztva minden negyedik fogyókúrás étrendet kapott.

A kutatók által készített jelentés szerint a diétázóknak az étrendtől függetlenül körülbelül egyenlő mértékű tömeget sikerült leadniuk. A magas szénhidráttartalmú étrend csökkentett glikémiás terhelése kétszeresére növelte a zsírvesztés arányát. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a káros koleszterinek mennyiségét is jelentősen csökkenti a megfelelően válogatott szénhidrátokban gazdag táplálkozás.