A népszerű kedélyjavító az éti kagylók kihalását okozza

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A fluoxetine-t tartalmazó, antidepresszáns hatású, népszerű amerikai kedélyjavító káros hatással van a tavi kagylók reproduktív ciklusára, ezáltal növeli kipusztulásuk kockázatát – írja egy amerikai tanulmány, melyet a hónap elején San Francisco-ban ismertettek az American Chemical Society nemzetközi találkozóján.

Fluoxetin

A fluoxetine depresszió, rögeszmés-kényszeres betegség és bulimia nervosa kezelésére is használatos. Az úgynevezett „szelektív szerotonin visszavétel-gátlók”, röviden SSRI-k családjába tartozik – azaz fokozza a szerotonin nevű vegyület aktivitását az agyban.

Mint ahogy a legtöbb gyógyszernek, a szóban forgó szernek is a nem felszívódott maradékanyaga kiürül a szervezetből, a szennyvíz közvetítésével pedig eléri a folyókat, csatornákat. A szóban forgó tanulmány szerint azonban a kedélyjavító hatására a nőstény kagylók „koraszülnek”, azaz lárváikat jóval azelőtt engedik útjukra, mint ahogy azok önálló életre képesek lennének.

Koraszülés

Számos édesvízi kagylóra jellemző, hogy a megtermékenyítést követően az anyaállat testében megy végbe az utódok első fejlődési szakasza, és ezt a helyet csak akkor hagyják el, amikor már szinte teljesen kifejlődtek. Ez figyelhető meg a Sphaerium-féléknél vagy a borsókagylóknál (Pisidium). A peterakó tengeri kagylókkal ellentétben a folyami kagyló esetében sajátosan módosult, különleges életmódú, úgynevezett szabad lárvák alakulnak ki.

Észak-Amerika közel háromszáz édesvízi kagylófajának hetven százaléka kihalt, veszélyeztetett vagy hanyatló populációval rendelkezik - megszűnt vagy megváltozott élőhely, erősödő üledékképződés, vagy az idegen fajok vándorlásának következtében. A szakértők szerint a kedélyjavító és más hasonló készítmények édesvízi jelenléte csak bonyolítja a problémát, mivel a kagylófajok legtöbbje védett állat. A kutatások most arra irányulnak, hogy egy új szennyvíztisztító eljárás révén megakadályozzák a gyógyszer-származékok vízi életre gyakorolt káros hatását.