A halzsír egészséges

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kutatás szerint jelentősen csökken a veserák kialakulásának esélye azoknál a svéd nőknél, akik zsírosabb halat, makrélát, lazacot vagy heringet fogyasztanak.

© Dripnet
Újabb vizsgálatok bebizonyították, hogy az olajos halat fogyasztók körében 74 százalékkal kisebb a kockázata a veseráknak, mint azoknál, akik egyáltalán nem esznek halat. A halolaj gazdag Omega-3 savban és D-vitaminban – írja a Reuters.

A sovány halak, mint például a tonhal, tőkehal és a friss vízi halak nem rendelkeznek hasonló tulajdonságokkal. Összehasonlítva, a zsíros halak 30-szor több Omega-3 zsírsavat és ötször több D-vitamint tartalmaznak. Mint ismeretes, a zsírsavak lassítják a rák kialakulását, valamint a vesedaganatos betegek szervezetében gyakran minimális a D-vitamin jelenléte. „A zsíros hal elnevezés megriaszthatja az embereket, de ez a fajta zsír egészséges. Ajánlatos minél több ilyen ételt fogyasztani” - mondta Alicja Wolk, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója. Az Egyesült Államokban 77 halálos megbetegedésből egyet a veserák okoz. A nőket kétszer gyakrabban érinti, mint a férfiakat.