Akupunktúrával a derékfájás ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az akupunktúra hatásosan csökkenti a páciensek derékfájdalmait, ráadásul a jótékony hatások hosszan tartóak – írja a Reuters.

Az ősi kínai gyógymód sok betegség kiegészítő terápiájaként is ismert. Hugh MacPherson, az angliai York Egyetem kutatója 241 derékfájdalommal küszködő beteget vizsgált meg, az eredmények pedig önmagukért beszéltek.

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz, több mint 10 millió embert érint. A kutatók egy három hónapos vizsgálat során összehasonlították a normál kezelési módszereket az akupunktúrás kezelésekkel. Azok, akik részt vettek a 10 alkalmas akupunktúrás kezelésen, sokkal kevesebb fájdalomról számoltak be, mint azok, akik gyógyszeres kezelést és fizikoterápiát kaptak. Emellett az is bizonyosságot nyert, hogy a két évig tartó kezelések sokkal hatásosabbak, mint a rövidebb ideig tartók.

Ez a fajta gyógymód drágább, mint a szokásos. Egy akupunktúrás kezeléssorozat 460 fontba kerül, míg a gyógyszeres 345-be. Az eredmények tekintetében viszont lehet, hogy megéri az anyagi ráfordítás.