Elhízott gyerekeknél gyakori a magas vérnyomás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az erősen elhízott gyerekek esetében már igen fiatal korban is jelentkezhet emelkedett, vagy magas vérnyomás - közölték a szakemberek a Hipertónia Hét keretében végzett vérnyomásmérési akciók összegzéseként.

© Dripnet
A magas vérnyomáshoz társuló panaszokról, tünetekről, és veszélyt jelentő állapotokról célszerű már az iskolások körében is beszélni - hangsúlyozták a Hipertónia Hét szervezésében résztvevő szakértők. Sok azonban az olyan tudnivaló, amiről a felnőtt lakosságot is rendszeresen tájékoztatni, tanítani szükséges.

Az aktuális vérnyomásnak, vagy a vérnyomás változásának nincsenek típusos tünetei, amelyekből a változás jellegére lehetne következtetni. Súlyos tünetek és panaszok – például a fulladás, a tartós mellkasi fájdalom, az átmeneti tudatzavar, a végtagbénulás – már szövődményt és veszélyeztetettséget jelentenek, ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A betegséget kísérő - sohasem típusos - enyhébb panaszok, tünetek utalhatnak a vérnyomás változására, de összefügghetnek a gyógyszeres vérnyomáscsökkentéssel is. Ezért vérnyomásmérés nélkül ezeket lehetetlen pontosan értelmezni.

Hipertóniára utaló, kevésbé súlyos tünetek lehetnek a fejfájás, fáradékonyság, szédülés, mellkasi nyomás, szívdobogásérzés, vagy az orrvérzés. Mivel a hipertónia nem okoz hagyományos panaszokat (pl. fájdalmat, szemmel látható külső elváltozást) így a veszélyt jelző bármely állapotnak nagy lehet a jelentősége. Az egészséges táplálkozás olyan módszer, ami minden betegnél használhat, és a még nem érintetteknek is segíthet a kórós vérnyomás kialakulásának megelőzésében vagy annak késleltetésében, akár már veszélyt jelző állapotokban is - hangsúlyozták a magas vérnyomás kezelésével foglalkozó szakemberek.